Sunt oameni peste care trece un camion de 1,7 tone şi supravieţuiesc. Alţii sunt conductor electric uman, adică suportă până la aproximativ 4 amperi fără să păţească nimic (inima unui om normal intră în fibrilaţie la 50 miliamperi). Uimitor este şi Stig Severinsen care a doborât recordul mondial ţinându- şi respiraţia sub apă timp de 22 de minute. Tot el a reuşit să îşi încetinească pulsul, de la 90 de bătăi pe minut la 30.
De astăzi, de la ora 22.00, Discovery Channel difuzează „Competiţia supraoamenilor”, despre persoane cu abilităţi unice: campioni la aruncarea cu cuţitul, matematicieni care stabilesc recorduri, sau contorsionişti uimitori . Calităţile lor vor fi urmărite de trei specialişti din Marea Britanie: profesorul Greg Whyte, specialist în medicină sportivă, fost atlet olimpic, Dr. Rahul Jandial, doctor în medicină, neurochirurg şi Dr. Heather Berlin, psihiatru şi expert în activitate cerebrală.
Într-un interviu pentru EVZ, profesorul Greg Whyte şi Dr. Heather Berlin au explicat ce înseamnă supraoameni, cine îşi poate depăşi limitele dar şi ce mituri sunt false din punct de vedere ştiinţific. Specialiştii au căzut de acord că majoritatea oamenilor deţin capacităţi extraordinare pe care însă nu şi le-au explorat sau n-au muncit suficient pentru ele.
Genetică sau educaţie?
„După părerea mea, avem de-a face cu o combinaţie a acestor două elemente. Mai exact, un model bio-social incredibil de complex, care dezvoltă un supraom. Te naşti cu anumite calităţi, în special elemente cum ar fi înălţimea, masa de ţesut adipos, masa musculară şi alte asemenea lucruri care sunt predispoziţii genetice, dar pe urmă totul ţine de mediu şi de educaţie. Pe parcursul filmărilor am constat că supraoamenii au ceva în comun: o muncă incredibilă, eforturi susţinute pe o perioadă lungă de timp”, spune fostul sportiv Greg Whyte.
În ceea ce priveşte viitorul rasei umane cercetătorii cred că vom pierde din capacităţile fizice. „Evident, noi încă evoluăm ca specie şi există o anumită selecţie naturală. În materie de abilităţi fizice, fiindcă putem face mai uşor multe lucruri nu se pune problema să mai evoluăm acum în supraoameni cu forţe uriaşe. Există speranţă pentru evoluţia capabilităţilor intelectuale şi a crea tivităţii. Dar mă tem că, din păcate, capacităţile fizice sunt pe cale de dispariţie”, crede Dr. Berlin.
Iubirea este o senzaţie a corpului nostru pe care noi o etichetăm şi o interpretăm: «Ah, trebuie să fi e iubire!»”
HEATHER BERLIN, psihiatru şi expert în activitate cerebrală
Mituri desfiinţate de ştiinţă
În ceea ce priveşte te oria că ne folosim doar 10% din creier, Dr. Heather Berlin spune că e eronată. „Nu ştim exact ce fac anumite zone ale creierului, dar le folosim pe toate. Când învăţăm lucruri noi ne formăm abilităţi, creierul nostru se dezvoltă şi îşi schimbă conexiunile. Există deci modalităţi mai eficiente de folosire a creierului, din punct de vedere al conectivităţii”. Dr. Berlin desfiinţează şi magia iubirii despre care crede că „e o emoţie şi, ca şi celelalte emoţii, e un proces biologic care are legătură cu activarea anumitor regiuni cerebrale. Se activează regiuni cerebrale diferite dacă vorbim despre iubire pasională, comparativ cu alte tipuri de iubire. Însă iubirea e un proces biologic şi neurochimic. Şi încă ceva: e un proces cognitiv, în sensul că poţi induce cuiva sentimentul”, spune ea.
Cristian Leana este „extraordinar”
Printre supraoamenii studiaţi în emisiune se numără şi Gabriel Barbar, din Brazilia, care rezolvă trei Cuburi Rubik în opt secunde, legat la ochi. Reporterul EVZ le-a povestit realizatorilor programului despre performanţa românului Cristian Leana, ocupantul locului al treilea la „Românii au talent”, care a făcut minuni cu Cubul Rubik. „Sunt convins că, dacă poţi rezolva trei Cuburi Rubik legat la ochi şi cu o singură mână, în timp ce diverse incidente din jur îţi distrag atenţia, intri în categoria celor cu adevărat extraordinari”, a spus Greg Whye.