Lecturile greoaie, impuse copiilor în vacanţă, îi fac să întoarcă spatele, definitiv, cărţilor.
În încercarea părinţilor de a-i atrage pe cei mici spre lectură, şcoala pune de multe ori piedici, impunând copiilor, aflaţi exact la vârsta la care li s-ar putea deschide apetitul pentru cărţi, opere greoaie, cu personaje şi acţiuni care, pentru generaţiile actuale, nu au nicio noimă.
Maria este o fetiţă de nouă ani, din Bucureşti, care a terminat clasa a II-a. În vacanţa de vară, învăţătoarea i-a dat o listă de zece titluri de lecturi obligatorii, din care, pe parcursul lecturii, trebuie să extragă o sută de "expresii artistice", iar jumătate dintre ele trebuie învăţate pe de rost.
Deşi, în timpul şcolii, e un copil conştiincios, când mama îi pune o carte în braţe, fetiţei începe să-i tremure bărbia şi i se umplu ochii de lacrimi. "Nu vezi că nu sunt în stare să înţeleg ce scrie în cărţile astea? Du-mă la doctor!", a răbufnit o dată fetiţa.
Greu până şi pentru părinţi
Din lista dată de "doamna" pentru acestă vacanţă, mama fetei crede că cele mai nepotrivite pentru vârsta copilului sunt "Amintirile din copilărie", ale lui Ion Creangă, "Scrisoarea a III-a", de Mihai Eminescu şi "Din trecutul nostru", de Alexandru Vlahuţă.
"Este foarte greu să înţeleagă ceea ce citeşte, este nevoie ca un adult să stea lângă ea şi să-i explice cuvintele (dacă ar sta numai cu nasul în dicţionar îi e şi mai greu). De multe ori, nici eu nu ştiu toate regionalismele şi arhaismele, şi înţeleg cât de greu trebuie să îi fie ei", spune mama Mariei.
Psihologul Cristina Călărăşanu recomandă părinţilor să evite să impună copiilor anumite titluri şi să înţeleagă că eroii acestei generaţii sunt diferiţi faţă de cei ai micuţilor de altă dată.
"Nu putem bloca accesul copilului la cunoaşterea lumii în care trăieşte şi nici nu putem rămâne nostalgici după ceea ce am trăit noi", spune ea.
În ceea ce priveşte şcoala, recomandările privind lecturile suplimentare ţin de inspiraţia învăţătorilor şi a profesorilor, acestea nefiind impuse de Ministerul Educaţiei.
- Olimpicii care suflă medalii ruşilor, chinezilor şi americanilor. Sunt aşi în matematică, fizică, informatică, chimie
- Elevii români, medaliaţi din nou la olimpiade internaţionale. Patru medalii la Chimie
- Andronescu, pusă pe schimbări majore. Clasa pregătitoare s-ar putea muta la grădiniţă