Cum obții indemnizație de șomaj în UE

Aproape 4.000 de români au cerut anul trecut agențiilor județene de ocupare eliberarea unor documente pentru a putea primi indemnizație de șomaj în UE.

Unul dintre avantajele esențiale ale apartenenței la UE este acela că poți lucra în oricare țară membră a Uniunii. Totodată, prestațiile sociale pot fi „exportate” dintr-o țară în alta.

De pildă, un român care a lucrat legal în Spania și a avut asigurările de șomaj plătite, în momentul în care rămâne fără job poate solicita indemnizație în baza unor formulare europene depuse la instituția de ocupare din țara unde a avut ultimul loc de muncă. În funcție de legislația țării respective, dacă nu are suficientă vechime poate cere, în baza formularului U1, certificarea perioadelor de asigurare în România.

„În anul 2013, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă au eliberat 3.796 astfel de formulare, dintre care cele mai multe au fost emise pentru Spania – 1.640 și Italia – 1.422. În primele 7 luni ale anului 2014, au fost eliberate 1.049 de formulare (cele mai multe pentru Spania – 520 şi Italia – 180)”, a explicat Corina Scarlat, șef serviciu Comunicare la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.

Șomaj, în funcție și de veniturile familiei

În multe țări europene cuantumul indemnizației de șomaj poate varia atât în funcție de salariul avut, cât și în funcție de veniturile familiale. În baza formularului E302 care certifică veniturile familiei, se poate obține un cuantum mai mare al indemnizației în țara în care a fost deschis dreptul la șomaj. Anul trecut, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din România au eliberat 3.611 formulare E 302, iar în primele 7 luni ale anului 2014, 1.411. În ambele cazuri, cele mai multe pentru Spania, respectiv 3.501 în 2013 şi 1.383 în 2014.

Indemnizația de șomaj poate fi primită și dacă cetățeanul alege să plece în altă țară pentru a-și căuta un alt loc de muncă. Perioada în care se poate face exportul prestației este de trei până la șase luni. Condiția este aceea a înregistrării ca persoană în căutarea unui loc de muncă în țara în care se stabilește. Formularul prin care se poate cere exportul indemnizației este U2. Dacă, de exemplu, alege să se întoarcă în România poate primi ajutorul de șomaj din Spania, dar trebuie să se înregistreze aici ca persoană în căutarea unui loc de muncă și să participe la ședințele de consiliere profesională sau la cursuri de recalificare. Dacă refuză un job oferit potrivit pregătirii pe care o are, își pierde indemnizația.