Una dintre principalele probleme ale românilor o constituie facturile la gaze naturale și energie electrică.
Pentru a nu plăti mai mult la gaze naturale, specialiștii ne sfătuiesc să alegem cu grijă furnizorul acestor servicii. Iar pentru asta ar fi bine să știm câteva lucruri esențiale.
De la 1 ianuarie 2021, toți consumatorii persoane fizice au fost plasați în piața concurenșțială, ceea ce înseamnă că trebuie să încheie contracte cu furnizorii. Ei bine, pe această piață concurențială există o sumedenie de firme de distribuție de gaze naturale, care fac legea și care practică fiecare alte tarife.
Specialiștii consultați de EvZ.ro susțin că primul pas care trebuie făcut este un calcul cât mai aproape de realitate cu privire la consumul de gaze naturale. Lista furnizorilor este lungă și de aceea trebuie luată în calcul cea mai bună ofertă. Dacă locuiți într-o zonă ”capturată”, unde un anume distribuitor are licență de la ANRE, atunci trebuie să știți că la prețul din listă se va adăuga și tariful de distribuție.
„Este foarte important de văzut dacă furnizorul ales oferă sau nu servicii reglementate. Dacă nu, sfatul meu ar fi bine să îl abandonați pentru că după doar câteva luni de la momentul încheierii contractului vă puteți trezi cu prețuri majorate semnificativ”, spune un analist în piața gazelor naturale.
Contractul trebuie citit cu mare atenție
Consumatorii casnici, de regulă, încheie contracte care le sunt complet defavorabile. Fiind consumatori ”captivi”, la un anumit furnizor de gaze naturale, care deține și licența de distribuție, este de la sine înțeles că orice altă alegere va fi taxată corespunzător prin aplicarea unor tarife de distribuție.
De asemenea, contractele încheiate ar putea fi semnate cu obiecțiuni care se referă la anumite articole cu care puteți să nu fiți de acord. De exemplu, unul dintre articolele strecurate în mai toate contractele se referă la dreptul furnizorului de a majora prețul de distribuție în timp derulării contractului.
Dacă aceste contracte se semnează cu obiecțiuni atunci oricând acestea vor putea fi duse în fața unui judecător care să oblige firma de distribuție să respecte cadrul legal existent. În caz contrar, dacă se semnează fără obiecțiuni, se consideră că toate prevederile au fost acceptate tacit, și nu mai poate exista calea justiției.