Cum ne ajută dansul pentru a fi mai fericiți

Cum ne ajută dansul pentru a fi mai fericiți

Nu toată lumea știe să se miște pe ritmurile muzicii, însă asta nu înseamnă că nu putem învăța. De fapt, încă de când suntem foarte mici, percepem sunetele care au o anumită ritmicitate, iar primele acțiuni legate de acestea sunt prin mișcarea corpului.

Sunt de-a dreptul virale acele filmulețe cu bebeluși, care abia dacă pot sta în picioare, ce aud o anumită melodie, ca apoi să încerce să își miște mânuțele sau piciorușele pe ritmul ei. De fapt, la copii vedem cea mai mare înclinație spre această activitate, pentru că ei nu au inhibiții, pentru ei dansul fiind ceva normal, ceva cât se poate de distractiv.

Din păcate noi, adulții, uităm uneori de acest aspect. Începând cam cu momentul în care ne apropiem de sfârșitul adolescenței, a face anumite lucruri, mai ales dacă nu suntem experți, ne provoacă un trac teribil.

Parcă nu mai avem aceeași tragere de inimă să dansăm, să vorbim în public, să cântăm. Este păcat, pentru că multe din aceste lucruri nu numai că ne pot fi de folos, însă ne aduc o imensă bucurie.

Dansul are ceva special

Cum spuneam în primul paragraf, odată cu vârsta adultă încetăm să mai facem lucruri ce ne aduceau o anumită satisfacție. Și probabil sunt motive întemeiate, pentru că dacă un copil este simpatic când cânta aiurea sau se mișcă pe lângă ritm, unui adult poate că nu îi stă atât de bine.

Cu cântatul este poate mai greu. De exemplu, a cânta necesită anumite capacități vocale pe care nu prea le poți învață dacă nu te naști cu ele. Însă dansul poate fi deprins, mai ales dacă ești copil.

Dar nu doar micuții pot fi inițiați în această activitate. Chiar și adulții pot să urmeze lecții. Există și la noi o mulțime de școli în care sunt predate cursuri dans în Bucuresti sau în alte localități, ce îi pot ajuta chiar și pe seniori.

Acestea oferă lecții în grup, dar și private. Totuși, recomandăm lecțiile în care înveți cu un grup pentru că te va ajută să îți coordonezi mai bine mișcările, dar și din alte motive.

O bucurie imensă

Nu putem spune că nu ni s-a întâmplat să auzim, chiar și pe stradă, o melodie care ne place și să nu ne vină să dansăm. Sau știm cu toții acele momente când te afli la un eveniment și DJ-ul sau orchestra cântă piesa ta preferată.

În clipa aia îți vine să sări de pe scaun. Ne îndreptăm încrezători spre ringul de dans, chiar dacă nu suntem cei mai experimentați în domeniu. Dacă însă am urmat în prealabil și niște lecții, cu atât ne vom simți mai bine.

Asta înseamnă că mișcările ritmice ale dansului ne oferă ceva ce puține activități sunt în stare să o facă, adică fericire. Asta este ceva bun pentru psihic. În general, mișcarea eliberează un hormon, cel al fericirii, vorbim despre endorfine.

Atunci când experimentăm acest sentiment ne facem un bine imens. Uităm de griji, acest lucru fiind cu atât mai de folos în cazul în care ești stresat de la locul de muncă, din cauza unor anumite situații din viață, din cauza familiei sau suferi de unele anxietăți sau temeri. Dansul este o formă de terapie recunoscută chiar de psihologi, recomandată în multe situații.

Dacă nu te simți confortabil cu tine însuți în timp ce dansezi, poți să mergi să iei câteva lecții. Școlile de dans din România au antrenori dedicați, răbdători, ce te pot ajuta în acest sens.

Lasă rușinea deoparte, pentru că nu ai de ce să te simți nicidecum judecat în momentul în care mergi la asemenea cursuri. Nu se știe niciodată: poate îți vei descoperi chiar o nouă pasiune, ceva ce vei începe să faci ca și profesionist. Pentru a te liniști, ar trebui să înțelegi că niciodată nu este prea târziu pentru a face lucrurile care îți plac, chiar și a dansa.

Beneficii pentru sănătate

Cum spuneam mai sus, fericirea este ceva ce această activitate frumoasă își propune să ne aducă. Din punct de vedere al bunăstării mentale, vom sta, clar, mult mai bine. Depresia, anxietatea, stresul sunt lucruri care nu ne vor mai da bătăi de cap.

Însă a te mișca mai are și alte lucruri extraordinare de oferit. Dansul este sport, prin urmare ne ajută să ne menținem într-o formă fizică bună. De aceea este recomandată chiar și la vârste înaintate, dacă nu există anumite afecțiuni grave care să ne interzică acest lucru.

Atunci când dansezi arzi calorii, iar asta însemnând că poți să ții la distanță kilogramele în plus. De asemenea, ritmul cardiac este îmbunătățit, precum și respirația. Vei avea o capacitate pulmonară care va funcționa în parametrii normali.

Oasele și articulațiile îți vor mulțumi și ele din plin. Le vei ține, “antrenate” pentru cât mai mult timp. Pentru o persoană sedentară, dansul ar fi ideal din multe puncte de vedere. Este greu să începi, însă odată ce ai luat prima lecție, vei vedea că vei prinde gustul.

O viață socială minunată

Nu este niciun secret că suntem din ce în ce mai cufundați în muncă, iar timpul pe care îl petrecem cu alte persoane a ajuns să fie un lux. A merge însă o oră sau două la un curs de dans îți poate rezolva și această problemă.

La clasele cu predare pentru grupuri vei avea șansa de a cunoaște oameni noi, care împart, desigur, pasiunea pentru această activitate. Asta te va ajuta să nu mai fii un singuratic, reușind astfel să legi prietenii poate care vor dura o viață. De asemenea, este activitatea cea mai bună pentru introvertiți, care vor învăța să fie, din nou sociabili.

 

Ne puteți urmări și pe Google News