Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă?

sursa: picryl.com

În fiecare ultimă duminică din luna octombrie, orarul nostru se modifică, astfel ora 4 devine ora 3. Această schimbare aduce după sine câteva avantaje cum ar fi că dormim mai mult, și dacă nu dormim mai mult, avem mai mult timp pentru seriale sau cărțile care ne fac plăcere și nu în ultimul rând ziua fiind mai scurtă, avem senzația că muncim mai puțin.

Schimbarea orei, nu aduce însă numai benefici. Așa se face că unele persoane pot fi afectate de depresii, insomnii, stres și anxietate. Iată cinci aspecte la care este bine să avem grijă.

1. Lipsa de energie. Sunt persoane care resimt o lipsă de energie, aparent nejustificată, în primele două săptămâni după ce ora a fost schimbată. Explicația este în „debusolarea” ceasului biologic și chiar în inadaptarea organismului la diminuarea expunerii la luminii soarelui.

2. Apetit crescut. Sunt persoane care resimt această schimbare prin intermediul alimentației. Suntem tentați să mâncăm mai mult și mai „bogat kaloric”, ceea ce se traduce printr-o tulburare de alimentație, însă acest episod nu durează mult.

3. Perturbări de somn. Chiar dacă pare greu de crezut, pentru că „aparent” dormim mai mult cu o oră, resimțim oboseala și devenim irascibili. Avem nevoie de câteva zile până ce organismul se va adapta la noul program.

4. Stresul. Schimbarea ceasului devine un factor de stres atunci când aveam o viață activă. Este important dacă ne știm cu un grad de stres ridicat, să minimalizăm efectele acestei schimbări și să ne luăm timp să facem schimbarea tuturor ceasurilor la care avem acces în mod direct.

5. Depresia. Trecerea la ora de iarnă poate declanșa un tip de depresie temporară, cunoscută ca tulburare afectivă sezonieră. Depresia de iarnă sau tulburarea afectivă sezonieră începe să se manifeste odată cu scurtarea zilelor, iar întunericul își face simțită prezența mult mai mult în primele 24 de ore. Este important de știut că schimbarea orei în sine nu este un factor declanșator al acestor stări, ci mai degrabă un factor care poate contribui suplimentar la accentuarea unui dezechilibru deja existent. De aceea, aceste stări nu își fac simțită prezența simultan și nici nu este obligatoriu să le experimentăm pe toate.

Sugestii pentru a depăși mai ușor această perioadă

Reglarea manuală a ceasului este utilă persoanelor anxioase, stresate, deoarece nu vor mai resimți starea de angoasă generată de faptul că uită să schimbe ora. În altă ordine de idei, atunci când nu ne bazăm pe tehnologie, când vine vorba de schimbarea orei, de fapt, ne obișnuim cu ideea că intrăm într-un alt ritm. Suntem tentați să lenevim în weekendurile imediat după schimbarea orei, însă acest aspect aduce după sine un disconfort pentru că seara vom adormi mai greu și nu ne vom acomoda schimbării cât mai repede. Să evităm consumul de cafea și băuturi ce conțin cofeină.

Cu toate acestea, sunt persoane care nu sunt afectate de schimbarea orei și se simt în elementul lor atunci când știu că au de dormit mai mult sau atunci când au un randament mai bun seara. Persoanele care sunt mai eficiente seara, în această perioadă, se simt perfect și, de multe ori, le este greu să-i înțeleagă pe cei care nu se acomodează sau se acomodează mai greu. Indiferent de ce parte a baricadei ne găsim, dacă ne acomodăm repede sau nu, este important să ne focusăm pe latura pozitivă. Atunci când ne „hrănim” cu aspectele negative, de fapt ne îngreunăm procesul de adaptare. În altă ordine de idei cei care sunt afectați de schimbarea orei, sunt cei care nu au un program echilibrat de somn. Cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte în timp programul potrivit de somn presupune 8 ore de somn.