Evenimentul Zilei > Justitie > Cum motivează DNA confiscarea specială a banilor găsiți în biroul unui chirurg celebru acuzat de șpagă
Cum motivează DNA confiscarea specială a banilor găsiți în biroul unui chirurg celebru acuzat de șpagă

Cum motivează DNA confiscarea specială a banilor găsiți în biroul unui chirurg celebru acuzat de șpagă

Medicul Marius Militaru a primit joi, acceptul Tribunalului Constanţa pentru a se întoarce la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ca să-şi exercite profesia. El poate părăsi arestul la domiciliu de luni până vineri, între orele 14-21 ca să lucreze în cadrul Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

“Permite inculpatului Militaru Marius să se deplaseze la locul de muncă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Apostol Andrei” Constanţa pentru exercitarea profesiei de medic de luni până vineri inclusiv între orele 14.00 şi 21.00”, se arată în decizia instanţei. De asemenea, Tribunalul a mai hotărât ca Marius Militaru să fie arestat la domiciliu la locuinţa din Constanţa şi nu la cea din Bucureşti. Hotărârile luate joi de către instanţă pot fi contestate în 48 de ore de la comunicare la Curtea de Apel Constanţa.

  • Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor Marius Militaru, medic primar şi şef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dorin Arhire, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Nicoleta Arhire, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

 

Povestea

 

Potrivit DNA, la data de 17 noiembrie 2014, în calitate de medic primar şi şef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa,Marius Militaru a pretins suma de 3.000 lei de la denunţătorul Ion Dumitru, condiţionând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operaţii chirurgicale pe cord, de care depindea supravieţuirea pacientului.

  • La data de 24 noiembrie, Nicoleta Arhire, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a pretins de la Dumitru, în legătură cu intervenţia chirurgicală anterior menţionată, suma de 1.000 lei pentru sine şi suma de 2.000 lei pentru Marius Militaru.
  • La data de 5 decembrie, Marius Militaru şi Dorin Arhire, soţul Nicoletei Arhire, au primit, de la Dumitrur, suma de 2.000 lei, respectiv 1.000 lei, în legătură efectuarea operaţiei chirurgicale sus menţionate, asupra denunţătorului.
  • La data de 15 decembrie, Marius Militaru a mai primit încă 1.000 lei de la Dumitru, ca rest al sumei de bani iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

 

Confiscarea specială

 

Potrivit rechizitoriului DNA, consultat de “Evenimentul zilei”, prin ordonanţa nr.205/P/2014 din data de 18 decembrie 2014 s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea garantării confiscării speciale de la inculpatul Arhire Dorin a sumei de 1.000 lei, primită de acesta cu titlu de mită de la denunţătorul Dumitru Ion la data de 05.12.2014, asupra sumei de 1.000 lei (din totalul de 5.700 lei ridicată din biroul inculpatului cu ocazia percheziţiei efectuate la data de 15.12.2014), precum şi luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea garantării confiscării extinse, asupra sumei de 3.450 euro, 2 USD, 45 lire sterline şi 4.700 lei.

  • Prin ordonanţa nr.205/P/2014 din data de 18 decembrie 2014 s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea garantării confiscării speciale de la Militaru Marius a sumei de 2.500 lei, primită de acesta cu titlu de mită de la denunţătorul Dumitru Ion la datele de 05.12.2014 şi 15.12.2014, asupra sumei de 1.450 lei şi asupra sumei de 300 euro (din totalul de 1.300 euro ridicată din biroul inculpatului cu ocazia percheziţiei efectuate la data de 15.12.2014), precum şi luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea garantării confiscării extinse, asupra sumei de 1.000 euro (din totalul de 1.300 euro ridicată din biroul inculpatului cu ocazia percheziţiei efectuate la data de 15.12.2014), precum şi asupra sumelor de bani, în lei sau în valută care se găsesc în conturile deschise pe numele inculpatului la BRD Groupe Societe Generale şi la ING Bank.

În ceea ce priveşte confiscarea extinsă, trebuie precizat că la data de 16.12.2014, la sediul D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa s-a prezentat denunţătorul Cliveţ Dumitru care a arătat că, în anul 2012, cei trei inculpaţi au pretins sume de bani şi de la soţia sa, dosarul fiind înregistrat sub nr.235/P/2014, tot pentru efectuarea unei operaţii chirurgicale, împrejurare de natură să întărească convingerea că sumele a căror confiscare extinsă se propune provin din săvârşirea unor fapte de corupţie.

 

Ce se mai arată în rechizitoriul DNA

 

Conform fişei de evidenţă din baza electronică de date a Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule, pe numele lui Militaru Marius figurează înmatriculate trei autoturisme, un Porsche 911 Carrera, un Mercedes Benz Clasa S şi un Subaru Legacy Outback, toate de valoare foarte mare.

Conform declaraţiei de avere, Militaru Marius deţine o casă de locuit în sectorul 1 din Bucureşti, un teren de 454 m.p. în oraşul Buşteni, jud.Prahova iar în conturile bancare are 41.800 euro şi 11.200 lei.

Prin comparaţie, astfel cum rezultă din înscrisurile aflate la dosar, denunţătorul Dumitru Ion are o pensie de 441 lei, în timp ce soţia sa, Dumitru Natalia, are o pensie de 372 lei.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: