Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum luptă italienii cu Coronavirus și cu speculanții. Asemănări și deosebiri față de România
Cum luptă italienii cu Coronavirus și cu speculanții. Asemănări și deosebiri față de România

Cum luptă italienii cu Coronavirus și cu speculanții. Asemănări și deosebiri față de România

Ceea ce se întâmplă în Italia de când a izbucnit epidemia Coronavirus seamănă teribil cu ceea ce se petrece în România, unde avem doar un caz confirmat și alte câteva suspicionate.

Informațiile mi-au fost puse la dispoziție de o fostă jurnalistă, Simona Badiu, stabilită de pese 10 ani în Genova.

În toată regiunea Liguria, din care face parte și Genova, sunt confirmate 16 cazuri, iar oamenii sunt internați în spitalul San Martino. Toți cei cu care au fost în contact sunt sub carantină. Școlile sunt închise, pentru protecția copiilor și a cadrelor didactice.

Zilnic, autoritățile locale, dar și cele de la centru, directori de spitale și reprezentanții Protecției Civile (un fel de ISU la noi) ies public și încearcă să calmeze lumea. Fac conferințe de presă, emit comunicate, postează informații pe facebook și participă la emisiuni radio-tv. În permanență dau date despre starea de sănătate a celor internați și spun că se simt bine și oferă sfaturi despre cum trebuie să te păzești de contaminare. Recomandările privind igiena sunt pe primul loc.

Din păcate, ca și în România, de luni nu se mai găsesc măști în farmacii, soluții dezinfectante sau spirt. Dezinfectanții lipsesc și din supermarketuri, unde alimentele se cumpără în cantități mai mari ca de obicei.

La Genova,  pentru a-și menține clienții, dar mai ales pentru a-i descuraja pe speculanții care au apărut în ultima săptămână, mulți comercianți din magazinele de cartier și în special cei cu chioșcuri sau tarabe stradale au pus dezinfectanți pentru mâini, oferiți clienților în mod gratuit. Pe de altă parte, carabinierii au operat mai multe rețineri în rândul celor care fac speculă cu măști, dezinfectanți, șervețele medicinale.

Panica a dispărut, iar italienii își manifestă speranța că vor traversa această perioadă nefastă dacă vor respecta regulile și dacă vor fi solidari.