Cum le vii de hac vecinilor care îţi fac viaţa un coşmar. "Scara noastră e focar de infecţie, vecinul îşi face nevoile la lighean"

Colocatarii care vă inundă pot fi obligaţi în instanţă la plata stricăciunilor. Dacă vă deranjează sonorul prea tare al muzicii, puteţi solicita direcţiilor sanitare măsurători exacte ale decibelilor.

Viaţa la bloc este un spectacol ce vă poate pune zilnic nervii la încercare: dimineţi cu tavan inundat, boxe lipite de perete ce vibrează pe ritmuri orientale, fum de la grătarele ce sfârâie în faţa scării sau bătaie pe locul de parcare însuşit haiduceşte. Puţini locatari ştiu că există căi de atac care să-i potolească definitiv pe cei care calcă regulile în picioare, de la clasica amendă la despăgubiri în instanţă. Casa vecinului, focar de infecţie De peste 15 ani, locatarii unui bloc din Caracal sunt exasperaţi de mirosul ce vine din casa unui bătrân. Deşi locatarii spun că în garsoniera lui "merg viermii" la propriu, autorităţile sesizate în nenumărate rânduri nu au luat măsuri. Bărbatul este de origine evereiască, iar autorităţile se tem să nu fie acuzate de discriminare, susţin vecinii. "Cum intri în scară, te păleşte un damf îngrozitor de la uşa bătrânului, care are un strat de jeg vizibil. Nu mai vorbesc că îşi face nevoile în lighean, pe care îl goleşte la ghenă", se revoltă un vecin. În astfel de cazuri, inspectorii sanitari pasează problema la asociaţiile de proprietari. "Inspectoriii merg la faţa locului, întocmesc un proces verbal cu observaţii din exterior, miros etc., dar asociaţiile trebuie să ia măsuri", explică Cristina Tase, purtător de cuvânt DSP. Aţi fost inundaţi Responsabilul trebuie să suporte costurile, atât pentru reparaţia instalaţiei (unde e cazul), cât şi pentru eventualele daune-costurile zugrăvitului sau a mobilei afectate. "Dacă stricăciunile apar la ţevile dintre cele două apartamente, ambii vecini trebuie să contribuie la reparaţii", explică Valentin Pintilie, reprezentantul unei firme private de administrare a blocurilor. Animalele vecinilor produc stricăciuni Dacă vecinul nu înţelege că preşul de la uşă nu este un bun public, iar căţelul acestuia îl tot confundă cu o toa letă, puteţi să faceţi o reclama ţie la administraţie, care poate stabili diferite taxe în acest sens. Locatarii care îşi însuşesc spaţiile comune Pe principiul "este la geamul meu, deci este al meu", mulţi locatari acaparază spaţiile verzi din jurul blocului şi le transformă în grădini personale unde cultivă inclusiv legume. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu uscătoriile. Situaţiile pot fi rezolvate cu ajutorul administratorului asociaţiei de proprietari, care poate soma persoana în cauză să elibereze spaţiul. Amenda poate ajunge la 1.000 de lei. Se poate stabili concesionarea spaţiilor comune. Suma poate fi destul de mare, fapt ce i-ar determina să renunţe de bunăvoie la spaţiul respectiv.

ORE DE ODIHNĂ "Ascultă manele în afara orelor de linişte, iar Poliţia nu face nimic" Doi tineri din Bucureşti, care sunt treziţi de vecini pe ritmuri de manele, se chinuie să remedieze problema de câteva luni. "De la 9 ascultă manele, care îmi fac paharele să vibreze până seara. Am chemat poliţia, i-a amendat, după care vecinii au început să respecte orele de linişte. În afara lor, prăpădul. Poliţia m-a anunţat cu seninătate că nu poate face nimic în acest caz", se revoltă Maria M. Persoanele care tulbură liniştea publică în intervalele 22.00-6.00 şi 1.30-17.00 pot fi amendate cu sume între 500 şi 1.500. Dacă zgomotul pe care îl fac depăşeşte 50 de decibeli, pot fi sancţionaţi şi în afara acestor ore. "În acest caz, trebuie să faceţi o sesizare la DSP sau la o firmă privată să vină să vă facă măsurători cu un aparat special numit sonometru. Pe baza acestor rezultate, puteţi cere despăgubiri în instanţă vecinilor", subliniază Mihai Pintilie, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Mediu. 500 de lei este amenda minimă pe care o pot primi vecinii care tulbură liniştea publică. Cea maximă ajunge la 1.500 de lei "Dacă vecinii tulbură liniştea chiar şi în afara orelor de odihnă, puteţi solicita măsurători ale nivelului de decibeli. Astfel, îi puteţi da în judecată.“ MARIUS PINTILIE, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Mediu