Foarte puțină lume știe că tatăl jurnalistului Florin Condurățeanu a fost un foarte cunoscut medic legist, conferențiar la Mina Minovici.
Mihai Condurățeanu a fost preferatul lui Nicolae Minovici, cel mai mic dintre cei șapte copii ai familiei Minovici, fratele celebrului Mina Minovici.
Între 1945 și 1957, Mihai Condurățeanu a lucrat pe rând ca medic legist, medic legist șef și medic șef al Laboratorului de cercetare din cadrul Institutului de cercetări științifice medico-judiciare „Mina Minovici”. Între 1954-1957, a fost, de asemenea, și asistent Universitar în cadrul Catedrei de Anatomie Patologică, sub conducerea Prof. Dr. Crăciun.
Nicolae Minovici, „medicul care s-a spânzurat de 12 ori”
Nicole Minovici era de părere că, pentru a putea vorbi despre ceea ce simt oamenii în momentul spânzurării, trebuie să o simți chiar pe pielea ta. Astfel, Minovici s-a spânzurat de 12 ori și și-a notat concluziile într-un jurnal care a devenit „Studiu asupra spânzurării”.
La un moment dat, Nicolae Minovici a ajuns să se spânzure chiar și de la o distanță de doi metri.
„Pleoapele mi s-au închis cu forţă, parcă de o putere nevăzută. Am simţit apoi cum mi se închid căile de respiraţie, după care a urmat un muget sinistru ce pătrundea în urechi. N-am mai auzit vocea servitorului care trăgea frânghia”, a povestit la acea vreme Nicolae Minovici.
Florin Condurățeanu a dezvăluit în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, la EVZ PLAY, că tatăl său a luat parte la unul dintre cele mai neobișnuite experimente ale lui Nicolae Minovici, cel cunoscut și sub numele de „medicul care s-a spânzurat de 12 ori”.
„Tata era preferatul lui Minovici. Tata a asistat chiar la episodul ăla fabulos în care Minovici a descris pentru prima dată, apropo de geniile românești, toate senzațiile spânzuratului în clipa aia. Tata a făcut semn autopsierului Grigore care i-a tăiat funia uriașului Minovici. Pe urmă, tot timpul el a suferit de laringită cronică”, a declarat celebrul jurnalist.
Mihai Condurățeanu i-a făcut autopsia lui Eugen Cristescu
Florin Condurățeanu a mai povestit că tatăl său, medicul legist Mihai Condurățeanu, este cel care i-a făcut autopsia șefului Securității românești, în perioada 1940-1945. Deși au circulat numeroase zvonuri în legătură cu moartea sa, Eugen Cristescu a murit pe 12 iunie 1950, în Penitenciarul Văcărești. Singurul document oficial cu valoare de probă este actul de deces cu nr.607, din 13 iunie 1950, care a fost eliberat de spitalul central al Penitenciarului Văcărești, unde este menționat că: „moartea lui Eugen Cristescu se datorează sclerozei cardiovasculare, iar cadavrul nu prezintă nici un semn de violență”.
„Tata a făcut parte din garda aia veche care știa multe. În anii 90, m-a oprit un bătrânel, dar cu ochi vioi și spondiloză aplecătoare, și mi-a spus, „Domnul Florin, vă dăruiesc cartea scrisă de mine cu România, între anii 1933 și 1950. Deschideți la pagina 243”.
Și când am deschis la pagina 243, era protocolul de autopsie al marelui șef al Serviciilor Secrete, Cristescu. „Eugen Cristescu, protocol de autopsie”. La sfârșit semnat „medic legist Mihai Condurățeanu”. Tata a scris acolo că nu a murit bătut. Scria acolo că Eugen Cristescu a murit într-o ateroscleroză”, a dezvăluit Florin Condurățeanu.