Cum îți dai seama dacă telefonul, laptopul sau computerul sunt spionate. Trei indicii care arată că ești în pericol

Hackeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un expert în domeniul cibernetic a dezvăluit semnele care arată că telefonul, laptopul sau computerul au fost „compromise”. Acest lucru este extrem de grav, deoarece un dispozitiv spart ajunge pe mâna escrocilor cu scopul de a vă spiona online.

Dar Jamie Akhtar, CEO și co-fondator al CyberSmart, a dezvăluit câteva indicii cheie pe care ar trebui să le avem în vedere dacă laptopul, calculatorul sau telefonul au a fost compromise. Expertul în domeniul cibernetic a subliniat că escrocii au mai multe metode prin care pot prelua controlul asupra dispozitivelor, iar cest lucru poate duce la fraudare, șantaj, estorcare sau chiar furarea fondurilor disponibile.

Trei indicii care arată că ești în pericol grav

Primul indiciu este activitatea suspectă care apare în istoricul căutărilor. Aici pot fi site-uri pe care oamenii să nu și le amintească să le fi vizitat vreodată. Așadar, acesta este un semn cheie că rețeaua a fost compromisă.

Al doilea indiciu la care internauții trebuie să fie atenţie „redirecționările browserului”. „Când browserul tău te duce la un site complet diferit de cel pe care l-ai căutat” atunci eşti spionat, a explicat Jamie.t.

În situația în care rețeaua Wi-Fi sau browserul a fost piratat e foarte important să urmăm câțiva pași importanți. Jamie Akhtar susține că trebuie dezinstalat complet browserul și reinstalat pentru a vedea dacă problema s-a rezolvată.

Al treilea indiciu că laptopul sau calculatorul este urmărit de cineva are legătură tot cu browserul. Dacă vă confruntați cu deturnarea sesiunii, atunci este un indiciu foarte clar că altcineva controlează dispozitivul dumneavoastră.

Ar trebui să luați măsuri urgente dacă credeți că dispozitivul dvs. a fost compromis

Încercați să utilizați un software de securitate cibernetică pentru a identifica orice malware de pe computer. Luați în considerare reinstalarea browserului sau chiar ștergerea completă a datelor din computerul și o luați de la capăt.

De asemenea, e bine să utilizați întotdeauna un software de securitate cibernetică pentru a identifica orice malware de pe computer. Totodată, aisgurați-vă că conturile voastre dispun de parole puternice și unice.

Asigurați-vă că setările router-ului Wi-Fi au cea mai bună securitate posibilă de criptare și parole complicate. În mod similar, asigurați-vă că conturile dvs. cheie online, cum ar fi Google, Apple sau Microsoft, au parole puternice și unice, informează thesun.co.uk.