Cum îşi "vorbesc" animalele între ele

Cum îşi "vorbesc" animalele între ele

TVR Cultural prezintă astăzi, de la ora 12.00, primul episod din seria documentară "Simfonia animalelor", realizată de Stephane Quinson.

Producţia "Simfonia animalelor" (Franţa, 2006), realizată de Stephane Quinson şi Antonio Fischetti, este un documentar care prezintă limbajul animalelor.

Primul episod este numit "Sunetele de război" şi este consacrat rolului jucat de comunicarea sonoră în vânătoare. Telespectatorii vor descoperi trucurile şi strategiile utilizate în relaţia pradă-prădător.

Comunicarea între specii

Indiferent de sistemul de sunet, un apel de alarmă este un strigăt universal, îndemnându-i pe cei care-l pot auzi să fie conştienţi de pericol. Atunci când se simt în pericol, animalele declanşează un sunet de alarmă solidar între specii.

Fiecare animal are propriul limbaj pentru a semnala un pericol, însă nu toate au ochi peste tot ca să poate prevedea orice pericol, mai ales când acesta vine din cer. Pentru a remedia această problemă, unele specii, cum ar fi maimuţele africane, au învăţat o limbă străină, ca de graur. Ele pot da un semnal de alarmă în cel mai scurt timp la vederea unui vultur, astfel încât graurul să aibă timp să-şi apere cuibul. 

Păianjenul cântă la harpă

Universul sonor al animalelor este puţin cunoscut, dar extraordinar de bogat şi de surprinzător. Elefanţii comunică prin infrasunete, pe care le pot percepe de la mai mulţi zeci de kilometri distanţă, iar masculul păianjen, dacă nu vrea să fie devorat, trebuie să cânte la harpă pe plasa femelei de care încearcă să se apropie.

Al doilea episod analizează folosirea sunetelor în cadrul relaţiilor sexuale: greierele cântă neobosit ca să seducă femelele, în timp ce cerbii iniţiază adevărate dueluri acustice.

Ne puteți urmări și pe Google News