Evenimentul Zilei > Politica > Cum își petrece Ion Iliescu ziua de naștere? Fostul președinte a ajuns la 91 de ani
Cum își petrece Ion Iliescu ziua de naștere? Fostul președinte a ajuns la 91 de ani

Cum își petrece Ion Iliescu ziua de naștere? Fostul președinte a ajuns la 91 de ani

Cum își va petrece fostul președinte al României, Ion Iliescu, ziua de naștere? El împlinește pe data de 3 martie vârsta de 91 de ani.

Cum își va sărbători Ion Iliescu ziua de naștere la 91 de ani?

Fostul președinte al României, Ion Iliescu a împlinit miercuri vârsta 91 de ani.

La doar 18 ani (1948) s-a numărat printre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România, iar opt ani mai târziu a pus bazele Uniunii Asociaţiilor Studenţilor din România, organizată iniţial după modelul uniunilor naţionale ale studenţilor din ţările europene, ca organizaţii profesionale ale studenţilor, potrivit blogului său personal.

A absolvit studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Bucureşti şi la Institutul Energetic de la Moscova.

La 20 mai 1990, a fost ales președintele României pe perioada Adunării Constituante, cu 85,07% din voturile valabil exprimate, fiind instalat oficial în funcţia de preşedinte la 20 iunie 1990.

La alegerile prezidenţiale din 27 septembrie 1992, primele de acest fel organizate în conformitate cu prevederile noii Constituţii, Ion Iliescu a candidat din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale şi a obţinut mandatul prezidenţial după al doilea tur de scrutin, organizat la 11 octombrie 1992. A obţinut 61,5% din voturi, fiind instalat oficial în funcţie, pentru un mandat de patru ani, la 30 octombrie 1992.

La alegerile generale din noiembrie 1996, a candidat din partea Partidului Democraţiei Sociale din România, situându-se în cel de-al doilea tur de scrutin în urma candidatului Convenţiei Democrate din România, Emil Constantinescu. A candidat, în paralel, pe listele pentru Senat şi a devenit liderul grupului parlamentar al PDSR pentru această Cameră.

Cum își va petrece Ion Iliescu ziua de naștere?

Un apropiat al fostului președinte a dezvăluit ce va fac Ion iliescu de ziua sa de naștere.

„Domnul Iliescu este foarte bine, liniștit, își trăiește bătrânețea alături de soția sa.

A fost un an extrem de dificil pentru domnia sa, ținând cont de pandemia de coronavirus.

Au preferat să stea retrași, să limiteze cât de mult ieșirile, dar și vizitele. Nu va exista nicio petrecere specială, ci va fi alături de soția sa, Nina.

Poate doar câțiva prieteni, foarte, foarte apropiați”, arată Libertatea.

De ce nu mai apare Ion Iliescu în spațiul public?

Aceeași sursă vorbește și despre decizia președintelui de a nu mai lua parte la evenimentele publice.

„A fost decizia domniei sale. S-a retras definitiv din viața publică și politică, nu mai vrea să audă de nimic! A luat această decizie în urmă cu aproape doi ani și nu are de gând să se abată de la ea. A fost 30 de ani în lumina reflectoarelor, deci e timpul ca alții să fie acum subiecte de discuție. Domnul Iliescu este bine, dar refuză să mai vorbească și să mai apară la evenimente publice”, au mai spus cei din jurul fostului președinte.

Citește și: Să nu-l uităm pe Ion Iliescu, măcar de ziua lui!