Evenimentul Zilei > Politica > Cum împarte Turcan 850 de milioane de euro de la UE
Cum împarte Turcan 850 de milioane de euro de la UE

Cum împarte Turcan 850 de milioane de euro de la UE

Aproape un miliard de euro de la Uniunea Europeană vor fi folosiți pentru combaterea efectelor negative ale epidemiei de coronavirus. Viceprim-ministrul Raluca Turcan a dezvăluit, miercuri seara, cum vor fi împărțiți banii.

”850 de milioane de euro din suma alocată României de Uniunea Europeană merg înspre combaterea efectelor negative ale epidemiei de coronavirus. Ghidurile solicitantului pentru acestea au fost deja puse în consultare publică și autoritățile de management lucrează pentru a pregăti depunerea proiectelor”, a anunțat Turcan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, un număr de 75.000 de medici și asistenți medicali aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus vor primi un stimulent financiar în valoare de 500 de euro. Valoarea proiectului: 120 milioane de euro.

Alte 400 de milioane de euro vor fi folosite pentru cumpărarea de echipamente și aparatură medicală, precum și pentru achiziționarea de echipamente de protecție, destinate spitalelor sau centrelor de îngrijire pentru seniori, persoane cu dizabilități și copii, mai notează viceprim-ministrul.

Suma de 300 de milioane de euro va fi folosită pentru plata șomajului tehnic în cazul a 175.000 de persoane cu contracte de muncă suspendate temporar din cauza epidemiei. Plățile se vor face din fonduri europene, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Nu în ultimul rând, 1.000 de asistenți sociali și asistenți medicali comunitari – care furnizează servicii către 100.000 de persoane vârstnice și cu dizabilități, izolate la domiciliu – vor primi salarii, stimulente financiare, materiale de protecție și dezinfectante în valoare de 30 de milioane de euro.

”Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cele mai importante luate de Ministerul Fondurilor Europene în lupta cu pandemia. În total, în acest context, valoarea fondurilor europene pe care le vom folosi pentru sistemul medical și sănătatea fiecăruia dintre noi va atinge 1,16 miliarde de euro”, a mai scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.