Evenimentul Zilei > Politica > Cum îi sabotează vechii liberali pe foștii pedeliști
Cum îi sabotează vechii liberali pe foștii pedeliști

Cum îi sabotează vechii liberali pe foștii pedeliști

PNL-iștilor li s-a transmis că la locale trebuie să aibă mai mulți candidați decât foștii PDL-iști

Dacă în declarații publice liberalii sus țin că fuziunea merge cât se poate de bine, de fapt, principala preocupare a vechilor liberali și democrat liberali este aceea de a-i întrece pe ceilalți.

Luni, liderii de filiale ai vechiului PNL au fost convocați la o ședință la București, la invitația co-președintelui PNL Alina Gorghiu și la care nu au participat și vechii democrat-liberali.

Potrivit surselor EVZ, vechilor liberali li s-a explicat în ședință că din partea lor trebuie să vină cei mai mulți candidați pentru alegerile locale și nu din partea vechilor democrat-liberali, în contextul în care, cel puțin teoretic, sondajele de opinie realizate la nivel local vor stabili candidații pentru alegerile de la anul.

În plus, unii dintre liberalii mai vechi care au participat la ședință au afirmat că există primării pe care nu le pot câștiga pentru că acestea sunt zone dominate de PSD și că, prin urmare, acolo pot fi numiți candidați de la vechiul PDL, în condițiile în care șansele de a câștiga primăriile respective sunt reduse.

„Boc câștigă și independent”

Totodată, surse liberale au precizat, pentru EVZ, că unul dintre subiectele abordate a fost cel al candidaturii lui Emil Boc de la Primăria Cluj, în condițiile în care vechii liberali nu vor ca acesta să candideze pentru un mandat din partea PNL. Motivul? Acesta este apropiat de fostul președinte Traian Băsescu, cu care vechiul PNL are un conflict de durată.


Liberalii au verde să primească și primarii traseiști, dacă așa pot câștiga alegerile


Preferat este Mihai Seplecan, președintele interimar al CJ Cluj, susținut puternic de vechii liberali. În acest context, nu este exclusă o candidatură independentă a lui Emil Boc la Primăria Cluj, potrivit unor surse din vechiul PDL. „Emil Boc poate să câștige primăria singur, fără niciun partid, a câștigat-o el și în 2012 din partea PDL. O să pierdem Clujul pentru orgoliile lui Atanasiu și Orban, dar Blaga îl susține pe Boc, nu-mi fac probleme”, au pre cizat surse din PNL, pentru EVZ.


FOTO: Primarul Clujului,Emil Boc, nu este văzut cu ochi buni de vechii liberali, deranjați de apropierea sa de Traian Băsescu  FOTO: NICU DÎRDÎIACNu în ultimul rând, liberalilor li s-a dat undă verde pentru primirea de primari de la alte partide, aflați în funcție, și, care ar avea șanse să câștige încă un mandat, mai ales în condițiile în care sistemul de vot, într-un singur tur, îi avantajează pe aleșii în funcție. PNL a pierdut un număr substanțial de primari odată cu OUG 55/2014.

Război rece

La începutul lunii mai, între vechiul PNL și fostul PDL s-a declanșat un adevărat scandal după ce în presă au apărut stenograme în care prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu spunea că nu Cătălin Predoiu va fi desemnat premier dacă PNL va prelua guvernarea. Ședința la care Atanasiu a făcut controversatele declarații, flancat de Marian Petrache și Alina Gorghiu, a avut aproximativ 30 de participanți din vechiul PNL, la ședință neparticipând și lideri ai fostului PDL. Ulterior, Atanasiu a fost huiduit de participanții la o reunine de partid, de față cu presa, pentru declarațiile făcute.