Regiunea Lipetsk, cu 1,1 milioane de locuitori, situată la circa 500 de kilometri de Moscova, a anunțat un total de 1.696 cazuri de COVID-19 și șase decese.

„Cifrele voastre trebuie schimbate, altfel vor avea o părere proastă despre regiunea noastră”, se aude pe o înregistrare audio dată publicității luni vocea lui Igor Artamonov, guvernatorul regiunii.

Înregistrarea a fost postată pe site-ul publicației Znak, scrie The Moscow Times.

„Nu expuneți regiunea”, mai cere Artamonov. „Care e problema cu schimbarea datelor? Nu înțelegeți că a venit momentul când se precipită lucrurile și capul cuiva va trebui să cadă?”

În înregistrarea de două minute, Artamonov îi ceartă pe subordonații care par să nu fie de acord cu cererea sa, spunându-le că e vorba „doar să scrie un număr pe tastatură”.

„E mai complicat decât un simplu clic”, se aude o altă voce.

„De ce ești așa de încăpățânat? Ce este așa de dificil să schimbi datele care corespund faptelor?”, spune guvernatorul.

Artamonov a confirmat autenticitatea înregistrării, declarând pentru Znak că le cerea subordonaților săi să pună datele COVID-19 ale regiunii Lipețk „în conformitate cu realitatea”.

„Cifra care reiese nu este reală”, îl citează site-ul pe Artamonov spunând, adăugând că trei agenții au prezentat cifre diferite. „Realitatea noastră este mai puternică decât ce scrie acolo.”

Purtătorul de cuvând al guvernatorului a declarat presei cî înregistrarea se referea la numărul de teste, nu la numărul de cazuri de COVID-19.

Înregistrarea a apărut pe fondul întrebărilor privind cifra mică a deceselor de COVID-19 în Rusia, care a ajuns la 3.633, luni, comparativ cu țări care au înregistrat cifre similare de infectați.

Un sondaj realizat pe 509 medici de site-ul de știri Meduza arată că unuia din trei autoritățile i-au cerut să califice pneumonia provocată de COVID drept o altă boală.

Autoritățile ruse neagă că au sub-raportat numărul de decese, afirmând că au învățat din experiența altor țări, unde epidemia a izbucnit mai devreme.

Numărul cazurilor de coronavirus înregistrate de Rusia este al treilea din lume, ca mărime: 353.427, conform raportărilor de luni.