Cum fac românii bugetul în criză: iau bani de la sănătate, dau la alcool

Cum fac românii bugetul în criză: iau bani de la sănătate, dau la alcool

Criză, criză, dar ne respectăm. O dovedesc obiceiurile de consum ale românilor, aşa cum apar acestea dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă AT Kearney.

Deşi marcaţi de dificultăţile financiare, românii au crescut cheltuielile cu tutunul şi alcoolul, în primele trei luni din 2010 faţă de aceeaşi perioada din 2009, pentru ca anul acesta să le menţină aproximativ constante. Desigur, unul din motivele majorării sunt şi creşterile de accize din ultimii ani. A crescut şi ponderea cheltuielilor pentru alimente în totalul sumelor alocale consumului, iar dacă în primul trimestru din 2008 românii îndreptau 40% către mâncare şi băuturi, ponderea a crescut la 42%. Iar de tăiat, românii au tăiat, cel puţin în 2010, de la sănătate (ponderea acestor cheltuieli în total a scăzut de la 46% la 40%, în 2010 faţă de 2009).

Economisim mai mult

Deşi nu avem prea mulţi bani la dispoziţie, criza ne-a disciplinat şi, în ultimii ani, am început să îndreptăm tot mai mulţi bani spre economii. Statisticile AT Kearney arată că, an de an, cresc sumele pe care le punem de-o parte. Doar în ultimele 12 luni românii au reuşit ca, în ciuda scăderii de venituri, să găsească în plus câte 5,3 euro pe lună pe care să îi depoziteze. Iar 2011 a fost primul an din ultimii trei în care depozitele românilor (cele ale populaţiei n.r.) au reuşit să depăşească în volum creditele, diferenţa fiind de circa 5,3 miliarde de lei. Desigur, scăderea veniturilor a avut un cuvând important de spus în responsabilizarea populaţiei. Criza n-a fost doar pentru noi profesor: cu excepţia Greciei, în toate ţările din zonă economiile populaţiei au crescut pe fondul crizei. Se poate şi mai bine

Nu ne-am disciplinat însă de ajuns. Bulgarii, de exemplu, reuşesc să economisească şi mai mult, deşi nu au venituri mai mari decât românii. Potrivit studiului citat, în primul trimestru din 2011, gospodăriile locale au avut la dispoziţie cu 30% mai mulţi bani pentru consum decât cele din Bulgaria. Cu toate astea, bugarii economisesc cu 60% mai mult decât noi, iar dacă suma medie pe care un bulgar o deţine în instituţiile financiare sau monetare este de 1.900 de euro, la noi este de circa 1.200 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News