Evenimentul Zilei > Economie > Cum justifică noul ministru al Energiei GREŞELILE NUMEROASE din CV-ul său
Cum justifică noul ministru al Energiei GREŞELILE NUMEROASE din CV-ul său

Cum justifică noul ministru al Energiei GREŞELILE NUMEROASE din CV-ul său

Ministrul propus al Energiei, Toma Petcu, a declarat, astăzi, că CV-ul său publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor este vechi de 10 ani şi nu a avut acceptul său pentru publicare. Varianta publică conţine numeroase greşeli gramaticale, precum „dobţndite ăn cadru Şcoli Superioare” sau „deasemenea”. În plus, în document Petcu spune că poate „asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei compani (sic!) cu excepţia celui economic”.

Întrebat de ziarişti cum explică aceste lucruri, Petcu a susţinut că documentul nu a fost redactat de el şi nu ştia de existenţa acestuia pe site-ul Camerei.

„Din păcate şi îmi asum acest lucru, nu am acordat atenţie importantă, am lăsat membrilor grupului ALDE posibilitatea de a-mi distribui CV-ul. Au luat un CV mult mai vechi al meu. În acel moment eram propus pentru o funcţie tehnică. Este de acum aproape 10 ani de zile, deci nu era pregătirea ulterioară, pentru că, dacă vă uitaţi în CV mai sus, o să vedeţi că am condus două companii private care au fost listate la bursă pe regulile CNVM, două S.A.-uri foarte importante şi am căpătat experienţa necesară”, a susţinut Petcu, citat de Agerpres.

El a precizat că membrii grupului ALDE nu au verificat CV-ul înainte de a-l publica pe site. Întrebat cine a completat acel document, el a arătat că este vorba de secretara sa de acum 10 ani.

Toma Petcu a primit aviz favorabil cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere, după ce a fost audiat în Comisiile reunite pentru politică economică, reformă şi privatizare şi, respectiv, pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Comisia economică, industrii şi servicii, Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică, Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare, din Senat. 

Aşa cum EVZ a scris ieri, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, viitorul ministru al Energiei, minister care va gestiona cele mai valoroase companii ale statului, cu un portofoliu de miliarde de euro, recunoaşte că nu se pricepe deloc la economie: "Competenţe şi aptitudini organizatorice: Bun coordonator, calitate dobîndită prin funcţiile deţinute şi bun orgnizator, calitate dobîndită prin anumite funcţii administrative si politice deţinute (secretar general, vicepreşedinte, etc.). Pot asigura managementul oricarui compartiment din cadrul unei compani (sic!) cu exceptia celui economic".

La alte competenţe şi aptitudini menţionează "pregătire militară şi de autoapărare, dobţndite ăn cadru Şcoli Superioare a Jandarmeriei Române de la unitate Roşu" (greşelile de scriere nu ne aparţin). Potrivit experienţei profesionale creionate, nu are nicio tangenţă cu sectorul energiei, deşi va avea pe mână companii strategice ;i valoroase, precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, dar şi companii care stau să "explodeze", precum Compania Naţională a Uraniului, CE Hunedoara sau Elcen.  

Ce îl recomandă pe Toma Petcu

Actuala propunere pentru fotoliul Ministerului Energiei, Toma Petcu, este co-preşedintele ALDE, organizaţia judeţeană Giurgiu, din 2015 până în prezent, şi vicepreședinte al Biroului Permanent Național ALDE. Anterior, a făcut parte din Partidul Liberal Reformator şi PNL. Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat despre propunerea pentru Ministerul Energiei, Toma Petcu, că a performat şi din punct de vedere administrativ, dar şi politic.
"A condus Administraţia Apele Române, este preşedintele Organizaţiei Giurgiu, a obţinut al doilea scor pe ţară la alegerile parlamentare. Şi din punct de vedere politic, dar şi administratriv… iată două argumente care îl recomandă pentru funcţia de ministru al Energiei", a conchis Tăriceanu..