Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi, 30 martie 2021, cursul valutar valabil pentru un euro, iar valoarea calculată este una record, respectiv 4,91 lei pentru un euro.
Unele voci susțin că maximul înregistrat demonstrează neîncrederea investitorilor români. Pe de altă parte, unii economiști sunt de părere că valoarea record anunțată de Banca Națională a României nu reprezintă o explozie valutară întrucât variațiile procentuale de curs valutar sunt mai mici decât inflația.
„Cotațiile valutare afișate mai jos sunt preluate din tranzacțiile de pe piața interbancară și sunt afișate în timp real.
Cursul valutar interbancar variază permanent pe toată perioada zilei de tranzacționare, în funcție de cerere și ofertă. În cazul în care nu sunt afișate informații mai jos va rugăm încărcați pagina din nou. Cotații valutare în timp real pentru euro și dolar comparativ cu RON”, arată BNR.
Adrian Câciu: Investitorii nu mai au încredere în Guvern
Economistul Adrian Câciu este de părere că explozia cursului valutar înregistrată astăzi reliefează neîncrederea investitorilor în Executiv, precum și retragerea capitalurilor.
“Explozia de astăzi a cursului valutar ne arată că investitorii nu mai au încredere în Guvern.
Își retrag capitalurile și fug din România.
Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este situația socială explozivă, iar al doilea motiv este reprezentat de politicile restricționiste cu efecte economice grave.
Nu în ultimul rând, explozia deficitului public denotă faptul că Guvernul a pierdut direcția. Astăzi investitorii au dat cartonaș roșu guvernului”, susține economistul Adrian Câciu.
“4,9156 lei/euro. Facturile voastre sunt în aer! (...) Cât de penibil a devenit Florin Cîțu. Tocmai când a anunțat că totul e fantastic, cursul valutar a sărit în aer, iar deficitul public a explodat. Nu, nu e de la fumat! Pe la creier e ceva”, s-a exprimat economistul Adrian Câciu.
Petrișor Peiu: BNR poate controla cu ușurință schimbările
Pe de altă parte, analistul economic Petrișor Peiu este de părere că Banca Națională a României poate controla cu ușurință schimbările care au loc din punct de vedere valutar. Nu se pune problema unei explozii valutare, susține economistul Petrișor Peiu întrucât variațiile procentuale de curs valutar sunt mai mici decât inflația.
“Pe de o parte, eu cred că nu vorbim despre nicio explozie valutară fiindcă, dacă ne uităm la variațiile procentuale de curs valutar, ele sunt mai mici decât inflația. Eu aș fi îngrijorat din cauza faptului că nu se înregistrează o depreciere mai mare a monedei naționale, fiindcă asta afectează competitivitatea firmelor românești.
Pe de altă parte, la cât de puțin adâncă sau de mare este piața românească, Banca Națională a României poate să controleze cu ușurință orice mișcare, deci nu prea contează ce spun investitorii”, a transmis analistul economic Petrișor Peiu.
EvZ a scris despre faptul cum leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care luni a ajuns la 4,1876 lei. Moneda naţională s-a depreciat și faţă de francul elveţian. Astfel, marți, cotaţia francului a ajuns la 4,4447 lei. Tot astăzi, aurul a ajuns la valoarea de 228,4945 pe gram, a mai comunicat BNR.