Cum explică DNA pericolul social în cazul baronului Frunzăverde: “Libertatea votului, principiu fundamental al democrației și al statului de drept, a fost ignorat”

Cum explică DNA pericolul social în cazul baronului Frunzăverde: “Libertatea votului, principiu fundamental al democrației și al statului de drept, a fost ignorat”

Vom ține cont la împărțirea banilor”, le spunea Baronul de Caraș Severin, Sorin Frunzăverde, primarilor în timpul campaniei electorale. „Suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuțiile au loc între patru ochi (...) Vin din partea domnului președinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ține cont la împărțirea banilor”, spunea Frunzăverde la o discuție cu vicepreședintele CJ Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, și cu secretarul CJ, Laurențiu Ciobanu. A doua zi după turul doi al prezidențialelor, Frunzăverde și Ghiorghioni au apreciat că o parte din rezultate se datorează presiunilor făcute. Acestea sunt stenograme din cel mai recent caz de mită electorală.

Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care se află sub control judiciar pentru infracţiuni asimilate faptelor de corupţie, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în acelaşi dosar fiind cercetat şi fostul vicepreşedinte al instituţiei Ionesie Ghiorghioni.

 

Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, "Sorin Frunzăverde şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al CJ Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al unui partid politic (PNL - n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedinte al CJ şi membru în acelaşi partid politic, pentru obţinerea unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului".

 

Procurorii DNA arată care este pericolul social al infracțiunilor reținute în sarcina lui Frnzăverde și Ghiorghioni

 

Ce spun procurorii DNA

În legătură cu infracțiunile săvârșite de cei doi inculpați, Frunzăverde și Ghiorghioni, în perioada cuprinsă între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, se constată că acestea au fost îndreptate împotriva unor importante valori sociale:

  • "Pe de o parte, libertatea votului, principiu fundamental al democrației și al statului de drept, a fost ignorat, inculpații urmărind manipularea votului prin mijloace nelegale. Or, într-o democrație incipientă este esențial ca toate forțele implicate să conlucreze pentru garantarea libertății de exprimare electorală și nu să profite de eventualele slăbiciuni ale electoratului în vederea satisfacerii propriilor interese";
  • "Pe de altă parte, transparența alocării resurselor publice și îndreptarea acestora către nevoile reale ale localităților, în funcție de importanța reală a cheltuielilor finanțate, sunt fundamentale pentru o dezvoltare durabilă a țării; alocarea bugetelor în funcție de orice alte criterii reprezintă o atingere adusă bunului mers economic al regiunii".

Când au loc discuțiile 

Potrivit rechizitoriului, la datele de 09.11.2014 și 16.11.2014, pe teritoriul României și în diaspora au fost organizate alegerile pentru Preşedintele României. După primul tur de scrutin, în cursa pentru obținerea funcției de Președinte al României au rămas în cursă Ponta Victor Viorel, candidat din partea U.S.L. (Uniunea Social Liberală), și Iohannis Klaus, candidat din partea A.C.L. (Alianța Creștin Liberală).

  • Conform statisticilor comunicate de către Biroul Electoral Central rezultatele primului tur de scrutin (09.11.2014) au fost: Ponta Victor – 40,44% și Iohannis Klaus – 30,37%.
  • În această situație, la nivel național a existat o mobilizare a susținătorilor A.C.L. pentru realizarea unui procent cât mai bun în turul doi al alegerilor (16.11.2014).
  • În acest context se circumscriu și infracţiunile săvârșite de Frunzăverde Sorin, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin şi vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, și Ghiorghioni Ionesie, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin şi prim vicepreşedinte al Filialei Caraş Severin a Partidului Naţional Liberal.

Astfel, potrivit procesului verbal de redare a unor convorbiri din mediul ambiental, la data de 12.11.2014, aflați într-un mediu ambiental împreună cu Ciobanu Laurențiu Darian, secretarul județului, cei doi inculpaţi poartă următoarea conversație:

Sorin Frunzăverde: Vă împărţiţi primarii care au plecat de la noi1. Aici intră şi foştii primari PDL şi PNL, care au candidat sub PSD. Da? Şi mâine şi poimâine nu vă văd la Consiliu Judeţean, mă ocup eu de deşeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărţiţi de comun acord. Da? ..(n.n.- nu se înţelege)...la SASCA, acolo îl trimit pe SECĂŞAN, da, că acolo are.... (n.n.- nu se înţelege)...Deci ideea este următoarea: ... (n.n.- nu se înţelege)... suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 20162. Discuţiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru ... (n.n.- nu se înţelege)...: vin din partea domnului preşedinte cu rugămintea de a vota IOHANNIS. Vom ţine cont la împărţirea banilor în 2015, ... (n.n.- nu se înţelege)... Da? Între patru ochi! Voi cu primaru, da?

(…)

Sorin Frunzăverde: Da. Mâine şi poimâine eşti pe teren şi te întâlneşti cu fiecare secretar, afară de cei de la Primăriile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare... Da? Între patru ochi! Pe DORIN(?) să-l scoţi din birou, da? Ce probleme sunt... hai... (n.n.- nu se înţelege)... ce probleme sunt şi atuncia: domnu preşedinte vă roagă să încercaţi să-l ajutaţi, importantă e şi poziţia domniei sale, ca ... (n.n.- nu se înţelege)... al judeţului şi să determinaţi oamenii să voteze IOHANNIS. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel naţional. Da? La toţi secretarii, mai puţin la cei care sunt... care sunt...ă...din Primăriile unde există ... (n.n.- nu se înţelege)... Da?

Interlocutor:... (n.n.- nu se înţelege)... Da. Trebuie să ne împărţim... (n.n.- nu se înţelege)...

(posibil)Ionesie Ghiorghioni: Da... (n.n.- nu se înţelege)...de exemplu BOZOVICI...vorbim şi cu el sau... că ăsta (n.n.- nu se înţelege)... cu LALA....

Interlocutor: Da.

(posibil)Ionesie Ghiorghioni: ... (n.n.- nu se înţelege)...mă duc şi la ăla.... la... (n.n.- nu se înţelege)....

Sorin Frunzăverde:  ... Auzi? ... (n.n.- nu se înţelege)...intră şi la ăla la Bozovici, intră şi la ăla(?). Spune-i că noi am înţeles, că oricum rămân cu noi , dar vrem ... (n.n.- nu se înţelege)... acuma un ajutor în turu doi. Da? Important pentru noi ca şi judeţ, pentru mine(?)... băgaţi-mă şi pe mine(?) dacă vreţi, da? ... (n.n.- nu se înţelege)... cont. Să se ştie că... (n.n.- nu se înţelege)... mai ales voi doi.

Interlocutor: Anu viitor... (n.n.- nu se înţelege)...

Sorin Frunzăverde: PSD-ul nu mai are ... (n.n.- nu se înţelege)... în bani, că nu mai are de unde. Au cheltuit tot în anu ăsta. Pe bugetele din... şi 2015 şi 2016. PONTA s-a văzut ă... cu sacii în căruţă, nu mai văd un ban de anu viitor. Să nu creadă că MOCIOALCĂ va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe ăştia, foarte bine! Dar anunţă-i (?) că-i(?) bugetarea noastră 2015, 2016 şi-i rugăm acuma să ne ajute şi ei. Da?

(…)

Sorin Frunzăverde:  Deci... .... (n.n.- nu se înţelege)......ei ... ei sunt importanţi, tre să le explicaţi clar: mai vin două bugete... .... (n.n.- nu se înţelege)..... vom ţine cont, ei îs tot ai noştri. Domnu preşedinte a înţeles.... .... (n.n.- nu se înţelege)...... n-a înţeles, da în fine...Domn preşedinte a înţeles, da, dar acuma e timpu să dovediţi că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să... .... (n.n.- nu se înţelege)......PONTA.... .... (n.n.- nu se înţelege)...

 

DNA: Frunzăverde urmărea consolidarea poziției sale

Potrivit DNA, așa cum rezultă foarte clar din dialog, Sorin Frunzăverde folosindu-se de autoritatea sa în cadrul partidului, precum şi de autoritatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean, cere celor cu care discută și în special lui Ghiorghioni Ionesie să poarte discuții în particular cu primarii de altă culoare politică ai localităților de pe raza județului în vederea determinării electoratului să voteze cu Klaus Iohannis; motivarea - la acordarea bugetelor pe anii 2015 și 2016 se va ține cont de procentele obținute în urma scrutinului.

Se subînțelege faptul că Sorin Frunzăverde urmărește prin această modalitate și consolidarea poziției sale („Important pentru noi ca şi judeţ, pentru mine”) în ierarhia partidului, dar și în plan administrativ.

  1. Este vorba despre primarii care au părăsit Partidul Naţional Liberal, profitând de posibilitatea oferită în acest sens de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 care permitea părăsirea partidului fără pierderea mandatului de primar
  2. Se face referire la faptul că, potrivit legislației la data respectivă (Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale), alocările bugetare către primării erau efectuate de consiliile județene, astfel că până la expirarea mandatului conducerii Consiliului Județean Caras Severin aceasta repartiza bugetele către primării