Evenimentul Zilei > Justitie > Cum dau șpagă la examene viitorii medici ai României. „Îi dăm aur ca să ne lase să copiem la scris!”
Cum dau șpagă la examene viitorii medici ai României. „Îi dăm aur ca să ne lase să copiem la scris!”

Cum dau șpagă la examene viitorii medici ai României. „Îi dăm aur ca să ne lase să copiem la scris!”

„Evenimentul zilei” dezvăluie cum erau trecute examenele la Universitatea de Medicină din Craiova

Ancheta procurorilor la Facultatea de Medicină şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Socială din Craiova dezvăluie cum studenții făceau chetă pentru a strânge bani de mită care ajungeau la profesori, ca să promoveze examenul la materii importante pentru viitoarea meserie.

Studenții, interceptați

Cinci profesori universitari -Lucica Roşu, Cristina Petrică, Dănuţ Firu, Daniela Denisa Cernea și Bogdan Cotoi – sunt cercetați în acest dosar sub control judiciar, alături de secretara-șefă, Raluca Eugenia Iovan. În timpul monitorizării, mai mulți studenți au fost interceptați atunci când discutau cum să dea mită profesorilor și care era prețul. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au descoperit la perchezițiile făcute la domiciliile profesorilor aproximativ 500 de bijuterii de aur.

Unul dintre studenți, Daniel, îi explica unui alt student cum colegii din grupa a II-a i-au dus profesorului de „Patologie orală” „un buchet de flori şi o pereche de cercei și i-a trecut pe toţi”. „Bă, frate, și Amar n-a știut o boabă. Bă, o boabă! Îți dai seama că nu sunt toți genii din gupa aia!? Și l-a trecut frate cu 5, mânca-ți-aș! N-a ştiut nici hematia (globulă roșie n.r.), nici aia, să-i zică!”, spunea Daniel. În final, cei doi au stabilit: „și noi îi ducem un buchet de flori și cercei”.

Supărare de mamă

Studenta Lorena discuta cu mama sa despre practica a face cheta pentru profesori, iar părintele se plângea că e vorba de mulți bani pe care nu-i are. „Doamne, ai înnebunit, mă?! 600 de mii la un examen?! Sunteți nebune?! Chiar nu știți?! Voi știți cum se muncesc banii ăștia?!”, se plângea părintele. Lorena însă îi explica: „Mami, deci noi nu ne aranjăm examenul. Înţelegi sau nu?! Sunt nişte atenţii. Chiar trebuie să-ţi demonstrez, să-ţi spun în telefon chestiile ăstea?! Chiar nu poţi să te abţii?! Chiar îmi cauţi motiv?! Crezi că te mint? În condițiile în care știu că noi n-avem ce mânca, avem frigiderul gol!? Chiar crezi că pe mine nu mă doare că noi n-avem bani sau ce?!”.

Ancheta în acest caz de corupție universitară este coordonată de Denisa Cristodor (SUPC), procurorul care investighează și cazul de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița.

Au dat examenul ideal: fără profesor în sală

La examenul de „Anestezie. Terapie intensivă. Prim ajutor”, 11 studenți au strâns bani și au cumpărat o bijuterie de 400 de lei pe care i-au dat-o, înainte de examen, profesoarei Daniela Denisa Cernea. Studenții au fost lăsați să copieze, iar cadrul didactic a părăsit sala, pentru a nu-i deranja din copiat. Toți concurenții au primit nota 10. După 40 de minute, studenta Iulia a sunat-o pe profesoară să-i transmită că poate să vină să ridice lucrările.

Iulia: Sunt studentă la Moașe. Noi avem acum examen.

Cernea: Da.

Iulia: Și v-am sunat să v-anunțăm că am terminat.

Cernea: Ați terminat. Gata! Vin și eu.

Iulia: Da. Bine, bine. La revedere!

Student: „Da, toti au luat”

Doi studenți, Daniel și Ionuț, discută despre examenul la „Imunologie” și despre faptul că, dacă dau șpagă, sunt lăsați să copieze.

Ionuț: Ce faci, înveți la Imuno?

Daniel: Eu sunt la Slatina, nu învăț la Imuno. Acum mă trezii.

Ionuț: Când te apuci să înveți?

Daniel: După amiază.

Ionuț: După amiază. Și ce înveți, înveți decât Laboratoarele?

Daniel: Cam așa ar trebui.

Ionuț: Și la curs îți iei casca.

Daniel: Adică cum îmi iau cartea?

Ionuț: Cască.

Daniel: A, cască? Nu mă, ce ai, după telefon.

Ionuț: A, păi o merge?

Daniel: Păi, la ce… (trivial – n.r.) îi dăm aur, mă?

Ionuț: A mea.

Daniel: Îi dăm aur ca să ne lase să copiem la scris și poți să copiezi cu cartea în brațe.

Ionuț: Nu cred asta.

Daniel: Nu crezi?

Ionuț: Ai auzit tu?

Daniel: Mă, nu am auzit cu cartea în brațe, dar mi-a zis „Domi” că poți să copiezi, că te lasă să copiezi, adică dacă ai telefonul sub bancă, nu e nicio problemă.

Ionuț: A, adică n-o deranjează.

Daniel: Nu. Și la Laborator a zis că ele au spus două, trei cuvinte și i-au spus: „Bine, bine, hai să faci mai bine la scris.”

Ionuț: Dar au luat toți?

Daniel: Da, toți au luat.

Ionuț: Bine, frățioare.