Cum controlaţi pofta de mâncare

Cum controlaţi pofta de mâncare

Alegeţi alimente cu index mare de saţietate precum broccoli, cartofi copţi, varză albă sau roşie, fasole teci, citrice sau prune uscate

Legumele cu fibre alimentare, precum conopida sau varza, ca şi citricele sau prunele te ajută să-ţi controlezi pofta de mâncare şi să nu te îngraşi. Gustările de tip fast-food şi sedentarismul, în schimb, sunt principalii duşmani ai siluetei.

„Pentru multe persoane, nu mesele principale sunt un factor care duce la îngrăşare, ci gustările dintre ele“, sunt de părere specialişii americani citaţi de publicaţia americană „Reader’s Digest“.  Experţii mai spun că o mare parte din ce mâncăm nu are nicio legătură cu foamea. De vină sunt stresul sau, pur şi simplu, obişnuinţa de a mânca ceva la anumite ore. Mâncaţi cartofi copţi, nu prăjiţi Printre legumele cele mai bune care te ajută să-ţi ţii pofta de mâncare în frâu sunt varza albă sau roşie, conopida, broccoli, gulia, ca şi fasolea teci (cea boabe îngraşă).   „Vă recomad să consumaţi legumele cât mai aproape de starea lor naturală (excepţie face fasolea care trebuie preparată). La salate nu adăugaţi mult ulei pentru că efectul va fi contrar celui pe care-l urmăriţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă veţi mânca varză cu ciolan“, vă sfătuieşte profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.  Şi cartofii sunt foarte buni pentru că dau stare de saţietate, însă nu orice metodă de preparare este bună.

„Cartofii prăjiţi îngraşă pentru că au 400 de calorii la 100 de grame. Cartoful preparat fiert sau copt, în schimb, nu te va îngrăşa“, mai spune specialistul în alimentaţie. Ţineţi cure cu struguri Pe lângă legume, şi fructele ajută la menţinerea unei greutăţi optime: consumaţ i mere, citrice, dar şi prune uscate, care sunt o sursă excelentă de potasiu, sau pere, care pot fi consumate inclusiv de diabetici. „Atenţie la banane şi la struguri! Primele dau mai multă energie, în timp ce strugurii au mult zahar: un kilogram de struguri are 230-240 de grame de zahăr, ceea ce este foarte mult. Puteţi urma în schimb cure cu struguri, consumând într-o zi doar struguri fără a mai mânca altceva“, mai recomandă profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Beţi freshuri De multe ori senzaţia de foame poate masca setea, motiv pentru care trebuie să beţi cantitatea de apă recomandată zilnic, adică cel puţin 2 litri.

Nu beţi în schimb ceaiuri îndulcite, sucuri naturale sau carbogazoase. În locul acestor băuturi, preparaţi-vă sucuri proaspete (freshuri) în casă şi îndoiţi-le cu apă. TRUCURI ANTIFOAME Aprindeţi lumânări parfumate, sunaţi un prieten  > Dacă vă este foame cu toate că nu este cazul, întrebaţi-vă de ce mâncaţi. Dacă foamea nu este motivul principal, atunci opriţi-vă din mâncat. > În loc să „goliţi“ frigiderul, plimba- ţi-vă, ascultaţi muzică, sunaţi un prieten, citiţie revista preferată sau faceţi orice altă activitate care vă relaxează. > Dacă intraţi noaptea în bucătărie, aprindeţi toate luminile. Cercetătorii de la University of California spun că metoda aceasta vă trezeşte conştiinţa şi veţi fi mai puţin tentat să faceţi un lucru pe care ar trebui să-l evitaţi, de exemplu să mâncaţi îngheţată. > Data viitoare când vi se va face foame, aprindeţi o lumânare parfumată. Studiile arată că anumite mirosuri, precum cele de banane, măr verde sau mentă, vă pot regla apetitul.

Ne puteți urmări și pe Google News