Cum au transformat procurorii șantajul reclamat de Firea într-o banală amenințare

Cum au transformat procurorii șantajul reclamat de Firea într-o banală amenințare

Avocații Gabrielei Firea vor ataca decizia procurorului și susțin ferm că Băsescu va fi trimis în judecată. Pe de altă parte, alți apărători susțin că de acum înainte este posibil orice, inclusiv o soluție de clasare a plângerii.

Fostul președinte Traian Băsescu a fost chemat, ieri, la Parchetul instanței supreme pentru a i se aduce la cunoștință schimbarea încadrării juridice în dosarul în care a fost reclamat de Gabriela Firea. La ieșire, Traian Băsescu a anunțat că i-a fost schimbată încadrarea juridică din șantaj în amenințare, faptă care se pedepsește cu amendă sau închisoare până la un an. „Nu mai e șantaj, e amenințare. Se pedepsește cu amendă sau închisoare de la trei luni la un an, vedem. Înseamnă că, ușor, ușor justiția se apropie de adevăr”, a afirmat Băsescu.

„Exclud o soluție de clasare”

Lucian Bolcaș, avocatul Gabrielei Firea, este convins că Traian Băsescu va fi trimis în judecată, în ciuda faptului că este cercetat pentru o infracțiune mai puțin gravă, cea de amenințare. „Exclud categoric o soluție de clasare a dosarului. Nu mă interesează cuantumul pedepsei care i se va aplica lui Traian Băsescu”, a declarat Bolcaș pentru „Evenimentul zilei”.

Potrivit avocatului, procurorul de caz a explicat într-o singură frază de ce a schimbat încadrarea juridică. „Magistratul a considerat că, prin afirmația sa, scopul lui Traian Băsescu nu a fost acela de a dobândi în mod injust un folos. Astfel, șantajul s-a transformat în amenințare. Vom formula plângere la procurorul ierarhic superior. Că s-a ajuns la o anume concluzie pe care eu nu o împărtășesc, asta este o problemă intelectuală, nimic altceva”, a completat Bolcaș.

Întrebat de ce a durat șase luni pentru ca procurorul de caz să-și schimbe părerea inițială, Bolcaș a pus revenirea acestuia pe seama declarațiilor martorilor propuși de cele două părți, declarații care l-au făcut să se răzgândească.

„Procurorul poate decide orice”

Avocatul Cristian Ene consideră, și el, că procurorul de caz din dosarul lui Traian Băsescu a luat decizia să schimbe încadrarea juridică deoarece a considerat că nu sunt întrunite circumstanțele pentru a se contura acuzația de șantaj. „La șantaj sunt o serie de condiții mai grele de îndeplinit. Spre exemplu, în cazul acestei infracțiuni nu există posibilitatea împăcării între părți, pe când la amenințare legea prevede împăcarea părților”, ne-a explicat Cristian Ene.

În același timp, avocatul consideră că în acest moment al urmăririi penale este posibil orice, inclusiv emiterea unei soluții de clasare. „Procurorul de caz poate să decidă orice. Poate să claseze mâine cazul sau să-l mai țină câteva luni până îl trimite în judecată. De asemenea, există posibilitatea ca soluția propusă de el să nu fie avizată de procurorul ierarhic superior. Totul este posibil”, a completat Ene.

Ca și colegul său Bolcaș, Ene susține că procurorul a decis să schimbe încadrarea juridică în urma analizării mai multor înscrisuri depuse de Traian Băsescu și a audierii mai multor martori.

Ordonanța secretă și declarația acuzatoare

Parchetul General nu a dorit să ne transmită ordonanța prin care s-a decis schimbarea încadrării juridice. „Nu știu de ce s-a decis schimbarea încadrării juridice, nu cunosc amănunte. Ordonanța nu poate fi transmisă, să faceți o solicitare oficială și vedem ce decid colegii noștri”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Parchetului General, procuror Simona Frolu.

Scandalul Băsescu - Firea a început în aprilie 2014, după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească întro zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.

Ulterior, Firea a depus plângere la Parchetul General și a susținut că a fost șantajată.

Reamintim că, potrivit Constituției României, parlamentarii - inclusiv președintele României - au imunitate pentru declarațiile politice.

Șantajul în Codul penal

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează amenințarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru persoana amenințată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1). (3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Amenințarea

(1) Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării. (2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.