Cum au schimbat Jocurile Olimpice din 2024 Parisul

Jocurile Olimpice Paris. Sursa foto: Facebook

Milioane de vizitatori se vor aduna la Paris la sfârșitul acestei luni pentru a asista la unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume: Jocurile Olimpice de vară din 2024.

Cu o ceremonie de deschidere care va include o paradă a bărcilor pe râul Sena, trecând prin fața Turnului Eiffel și a Muzeului Luvru, vizitatorii vor avea parte de un oraș remodelat.

Jocurile de la Paris 2024 s-au angajat să fie „cele mai ecologice din istorie”

Un aspect esențial al acestei promisiuni a fost acela de a investi în modernizarea infrastructurii existente, mai degrabă decât în construirea de noi infrastructuri. Atât din motive de sustenabilitate, cât și pentru a evita ca costurile să scape de sub control. Potrivit Primăriei Paris, 95% din locurile de desfășurare a Jocurilor sunt infrastructuri preexistente, inclusiv stadionul Stade de France și Velodromul Național pentru ciclism. Orașul a prezentat piscina Georges Vallerey ca un exemplu. Bazinul, construit inițial pentru Jocurile Olimpice din 1924, a fost renovat pentru a servi drept teren de antrenament pentru sportivi. Va fi apoi transformat într-o piscină publică pentru cartierul său. Cele două noi infrastructuri cheie includ o arenă de 8 000 de locuri și satul olimpic din cartierul defavorizat Seine-Saint-Denis. Prima va fi transformată în sală de concerte și teren propriu pentru echipa de baschet a Parisului, iar cea de-a doua va deveni un ansamblu de locuințe.

Amenințare teroristă

Organizarea de evenimente în aer liber în spații spectaculoase din inima Parisului implică cel puțin o problemă majoră: amenințarea teroristă. Franța a rămas în stare de alertă maximă de când o serie de atacuri islamiste au zguduit țara în 2015 și 2016. Ministrul de interne Gérald Darmanin a indicat în repetate rânduri că terorismul rămâne prioritatea nr. 1 în ceea ce privește securitatea înaintea Jocurilor, subliniind în același timp că nu a fost detectat niciun plan pentru un atac care să vizeze evenimentul.

În martie, Macron a cerut ca capacitatea ceremoniei de deschidere pe Sena să fie redusă la jumătate din cea planificată inițial. Printre principalele temeri se numără perspectiva de a avea lunetiști aflați în clădirile din apropierea ceremoniei sau drone pline cu explozibili. Aceste riscuri sunt reduse prin proceduri de securitate rigide, au declarat oficialii francezi din domeniul securității.

Sistemul de transport

Perspectiva de a vedea sistemul de transport din Paris și mai aglomerat a determinat mulți parizieni să părăsească orașul pe durata Jocurilor. Cu toate acestea, Jocurile Olimpice au determinat autoritățile publice să investească în transport, prelungind două linii de metrou și o rută pentru mașini care facilitează accesul între locații, infrastructură care va deservi apoi populațiile locale. Aeroportul Paris-Orly, unul dintre aeroporturile internaționale din regiunea pariziană, va fi acum legat direct de centrul orașului printr-o linie de metrou care va fi crucială pentru desfășurarea Jocurilor, conectând diverse locuri, inclusiv Centrul Acvatic, Stade de France, Place de la Concorde - care va găzdui, printre altele, breakdance și skateboard - și Arena Bercy, unde va avea loc finala de baschet.

Jocurile Olimpice ar trebui să contribuie la îndeplinirea unei promisiuni de zeci de ani: transformarea râului Sena. Au fost investite 1,4 miliarde de euro pentru a construi un mega-bazin în Paris, menit să stocheze apele reziduale și să împiedice sistemul de canalizare să se verse în râu. Însă ploile abundente din iunie, cu mai puțin de o lună înainte de eveniment, au provocat revărsarea sistemului, provocând scurgerea apelor uzate netratate în râu și făcând Sena improprie pentru înot.

Probele de maraton și triatlon înot urmează să se desfășoare în Sena. Pentru prima probă, a fost aleasă o locație alternativă în cazul în care râul nu este sigur. Pentru triatlon, au fost planificate date alternative pentru competiție în cazul în care apa este prea poluată. „În ultimă instanță, regulamentul prevede posibilitatea de a trece la duatlon”, a declarat pentru L'Equipe Tony Estanguet, președintele comitetului de organizare a Jocurilor. Pentru a dovedi că Sena este curată, Estanguet și Hidalgo au făcut o baie în săptămânile premergătoare ceremoniei de deschidere.

Triumf pentru standardele olimpice

Chiar dacă bugetul Jocurilor de la Paris 2024 a fost depășit, aceste modificări vor costa mai puțin decât edițiile anterioare, un triumf pentru standardele olimpice, scrie POLITICO. Se preconizează că cheltuielile totale vor fi de 11,8 miliarde de euro, cu 15 % mai mult decât se prevăzuse inițial în buget. Cu toate acestea, această sumă rămâne sub costul presupus al Jocurilor de la Londra 2012 și Rio 2016 și cu mulți kilometri sub cel al Jocurilor de la Soci 2014, cele mai scumpe din istorie, cu o valoare uluitoare de 55 de miliarde de dolari. Comitetul Paris 2024 a precizat că, în ceea ce privește Parisul, costurile includ construirea noilor locații, plata serviciilor private de securitate și asigurarea transportului și a locuințelor pentru sportivi.