Cum au sărăcit grecii. Au al treilea cel mai scăzut venit din Uniunea Europeană

Cum au sărăcit grecii. Au al treilea cel mai scăzut venit din Uniunea Europeană Grecia / Sursa: Dreamstime.com

Potrivit datelor Eurostat, venitul disponibil median al grecilor în 2021, pe baza puterii de cumpărare, s-a situat la 55% din media UE - Doar românii și bulgarii au avut mai puțin

Datele anunțate de Eurostat, care arată că grecii aveau în 2021 al treilea cel mai mic venit median disponibil din Uniunea Europeană, pe baza puterii de cumpărare, au provocat un șoc. Conform acelorași date, doar Bulgaria și România au avut un nivel mediu al veniturilor mai scăzut decât Grecia.

Eurostat calculează venitul median al gospodăriilor în fiecare țară, adică venitul care împarte în grupuri egale pe cei cu un venit mai mare și pe cei cu un venit mai mic decât acest venit median, apoi îl ajustează după numărul și componența membrilor gospodăriilor pentru a ajunge la venitul median pe cap de locuitor.

Venituri mai mari în Europa de Nord

Venitul disponibil median în Grecia s-a situat în 2021 la 8.752 euro, adică 9.917 unități standard de putere de cumpărare (Purchasing Power Standard, PPS), sau la doar 55% din venitul respectiv la nivel UE, care este de 18.019 PPS. Venitul mediu în Bulgaria a fost de 9.375 PPS, iar în România 9.917 PPS, în Ungaria fiind ușor mai mare (9.982 PPS). La polul opus, cel mai mare venit disponibil au locuitorii din Luxemburg (32.132 PPS), Țările de Jos (24.560 PPS), Austria (24.450 PPS) și Germania (23.401 PPS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Venitul mediu - 9.952 de euro

Datele sunt oarecum mai bune dacă se ia în considerare venitul disponibil median pe cap de locuitor, adică media veniturilor disponibile, întrucât valoarea în euro a fost de 9.952 euro sau 11.277 PPS și a fost a patra cea mai mică după cea din România, Bulgaria și Ungaria. Trebuie remarcat, însă, că venitul disponibil în Grecia, care rezultă din declarațiile fiscale, subestimează venitul real din cauza marii economii subterane și a evaziunii fiscale din țară.

Inegalitate mare în distribuția venitului

Potrivit datelor Eurostat, inegalitatea în distribuția veniturilor în Grecia a fost printre cele mai mari din UE, deoarece 20% dintre rezidenții cu cele mai mari venituri reprezentau aproximativ 40% din venitul disponibil total, comparativ cu 38,2% în UE, în timp ce cota corespunzătoare pentru cei 20% din populația cu cele mai mici venituri a fost mai mică de 7% față de 7,9% în UE.