Cum au fost furate milioanele de la BRD

Cum au fost furate milioanele de la BRD

Anchetatorii jafului de peste 2,2 milioane de euro de la o sucursală a BRD Craiova au reconstituit firul evenimentelor şi acum sunt pe urmele singurei persoane implicate care a scăpat nearestată.

În schimb, Mihaela Rosana Biţu, angajata băncii care a efectuat transferul, neagă orice implicare, deşi există martori care au văzut-o operând în computerul folosit pentru transferul banilor. Modul de operare

„Jaful de la BRD“ este anchetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara. Surse apropiate anchetei au descris modul de operare. Vineri dimineaţa (n.r. - 1 februarie), funcţionara băncii din Craiova, aflată în concediu, s-a prezentat la sediu. Mihaela Rosana Biţu era angajată ca supervizor, aşa că avea acces în computerele operatoarelor băncii. Sub pretextul că vrea să-şi verifice poşta electronică, i-a cerut unei colege să stea la calculatorul ei. Interesant este că s-a aşezat la singurul computer din sediu care nu era în raza de vizibilitate a camerelor video.

A transferat cele opt milioane de lei (2,2 milioane de euro) din contul firmei CEZ Distribuţie Craiova în două conturi. Unul la Timişoara, deschis de Doru Meosu, un cunoscut cap al lumii interlope locale, şi al doilea deschis la Bucureşti de un cetăţean turc Osamn Tunc. Femeia neagă implicarea, însă anchetatorii spun că mai mulţi angajaţi ai băncii sunt deja martori în dosar indicând că, la momentul realizării tranzacţiei, aceasta opera computerul. Urma să fugă în Panama

Ne puteți urmări și pe Google News

Doru Meosu, unul dintre cunoscuţii traficanţi de maşini de lux din Banat, deschisese contul de la BRD Timişoara cu o zi înaintea transferului. „A părut suspect că, la câteva minute de la efectuarea tranzacţiei, Meosu s-a prezentat la sediul băncii şi a cerut să scoată toţi banii din cont. A fost momentul în care ofiţerul de securitate al băncii a sesizat frauda“, relatează procurorul-şef Mircea Andreş, şeful Serviciului Teritorial DIICOT Timişoara.

Meosu a reuşit să scoată din cont 1,5 milioane de lei, bani despre care acesta susţine că ar fi fost daţi unei terţe persoane, „probabil omul de legătură între acesta şi angajata BRD Craiova. Este vorba despre un om de afaceri craiovean dat în urmărire generală“, spun anchetatorii care deţin informaţii conform cărora interlopul urma să fugă în Panama.

Între timp, turcul Osamn Tunc fusese arestat în Capitală într-o agenţie BRD când aştepta să-şi încaseze partea. În momentul de faţă, procurorii încearcă să dea de urma celor 1,5 milioane de lei, banii scoşi din cont de Doru Meosu. „S-a luat deja măsura sechestrului asigurător pe toate proprietăţile celor patru arestaţi. Vor fi vândute şi se vor recupera banii“, declară procurorul-şef Mircea Andreş. Cei patru riscă până la 20 de ani de închisoare. PORTRET Rosana, creierul loviturii de la Craiova Mihaela Rosana Biţu (26 de ani), considerată „creierul“ din spatele jafului, este angajată a BRD Craiova de aproximativ 4 ani. Înainte lucrase într-un cazinou din Craiova al omului de afaceri George Ilinca. „Era o fată liniştită, despre care nu credeam că ar fi în stare de aşa ceva“, spun colegii Mihaelei. Mihaela Rosana Biţu a căzut în plasa poliţiştilor după ce frauda de 2,2 milioane de euro a fost sesizată de compania păgubită, SC CEZ Distribuţie, la doar câteva ore după producerea transferului ilegal.

„Pe data de 1 februarie s-a observat faptul că o tranzacţie neautorizată a avut loc în contul deschis la BRD. Suma a fost returnată în contul CEZ Distribuţie în aceeaşi zi. CEZ Distribuţie doreşte să precizeze că nu a fost prejudiciată în niciun mod“, a transmis Departamentul de comunicare al companiei. (Gabriela Zanfir)