Cum au devenit vecini japonezii și românii
Editura Evenimentul si Capital

Cum au devenit vecini japonezii și românii

Galeria Romană a găzduit lansarea volumului „Poezia locuirii”
Autor: | | 0 Comentarii | 1011 Vizualizari

Lansarea cărții „Poezia locuirii”, de Paul Gherasim (1925- 2016), a avut loc la Galeria Romană, din București, chiar în cadrul expoziției retrospective dedicate pictorului

Cartea „Poezia locuirii” este un volum tipic pentru lucrările din ultima parte a vieții pictorului Paul Gherasim: mesajul este transmis prin intermediul imaginilor. Co-autor al volumului este arhitectul Marius Pandele. Paul Gherasim declara, înainte de trecerea sa în neființă, că: „Românii și japonezii sunt locuitori a două țări îndepărtate. Ei s-au trezit a fi vecini, prin poezia locuirii. Casa din lemn le amintește celor de azi că înaintașii lor au fost săteni, care au trăit înconjurați de frumusețea inspiratoare a naturii. Natura este izvorul nesecat al inspirației.” Lansarea cărții a avut loc în cadrul expoziției retrospective a pictorului Paul Gherasim, organizată de Galeria Romană. Au fost prezenți prieteni ai artistului Paul Gerasim, admiratori ai operei acestuia.


FOTO: Detaliu casă româneascăEmil Ene, de la Galeria Romană, omul care a construit cu migală și dragoste de prieten apropiat expoziția dedicată lui Paul Gherasim, a mulțumit celor care s-au rupt din realitatea unei zile bucureștene și au venit să descopere această lume „văzută” de Paul Gherasim. „Vă mulțumesc că sunteți aici. Este un eveniment special în timpul acestei expoziții retrospective Paul Gherasim. Ne-am gândit să facem cunoștință cu Paul Gherasim ca autor de carte. O carte foarte importantă, probabil un fel de testament pe care domnul Paul l-a lăsat”, a încheiat Emil Ene.


FOTO: Casa Galeșoaia FOTOGRAFII: „VOLUMUL POEZIA LOCUIRII”Literatură originală

Doamna Militza Sion, arhitect, prieten, pictor și o foarte dragă prezență în Galeria Romană, a „tradus” mesajul lui Paul Gherasim. „Ar trebui să încep să vorbesc despre arhitectura locuinței și interferența cu arta poetică. Dar nu pot, pentru că am pătruns într-un spațiu magic, expoziția retrospectivă a domnului Paul Gherasim. Nu am văzut niciodată atâtea lucrări ale sale strânse laolaltă. Este meritul celor care au realizat aceste lucruri minunate. La domnul Paul nu mă pot gândi ca la un pictor, ci ca la o personalitate artistică complexă. Lucrurile care ne încojoară nu le pot privi ca pe niște simple picturi, sunt niște semne ale transcendenței, ale trecerii într-o lume a spiritului, la care dânsul a gândit și a simțit toată viața să facă. Sunt o transformare a lumii reale prin lumină, vibrație, spațialitate. Domnul Paul e un artist care a conferit picturii sale rare virtuți: o mare puritate, imaterialitate, o prefigurare a luminii increate, care a fost o aspirație permanentă a spiritului său. În ultima parte a vieții, a creat o literatură originală, nu prin cuvinte, prin imagini, așa a luat naștere o serie de cărți”.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate