Cum atrage China geniile matematicii din Occident. Dezvăluirile matematicianului Adrian Diaconu despre profesorii extratereștrii. Video

Cum atrage China geniile matematicii din Occident. Dezvăluirile matematicianului Adrian Diaconu despre profesorii extratereștrii. Video

Luni, 30 iulie 2024, a avut loc prima ediție a podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de YouTube „Hai România!”. Gazda a fost redactorul șef al Revistei Capital, Sorin Andreiana, iar invitatul său a fost matematicianul Adrian Diaconu.

Cei doi au discutat despre Occident și China, despre diferențele dintre cele două mari puteri, au pus accentul pe impactul inteligenței artificiale, iar spre finalul discuției s-au concentrat pe problema profesorilor luați din Occident și aduși în China. Poate vă întrebați cum este posibil acest lucru? Adrian Diaconu a oferit mai multe detalii despre acest subiect în cadrul ediției podcastului „Esențial”.

Cum sunt racolați profesorii

„Sunt profesori foarte importanți de la diverse universități americane, și nu numai, sunt și din Anglia, gen Medalia Fields. Medalia Fields este echivalentul Premiului Nobel, care nu se dă în matematică. Oamenii care au Fields sunt racolați să vină în China. Unii au acceptat să se mute în China. Li se propune un salariu imens, de un milion de dolari pe an. Nicio universitate din America nu poate să plătească” menționează matematicianul. Partea financiară este motivul principal pentru care profesorii aleg să plece în China.

Există de asemenea și așa-zișii „profesorii extratereștrii”. „Există câțiva matematicieni, foarte puțini, la care te întrebi ce creier au în cap. Adrian Diaconu explică și cum aceștia capătă acest titlu. „Sunt dintre cei la care te aștepți că ar putea veni, de exemplu, cu o soluție la ipoteza lui Reimann. Ipoteza lui Reimann nu poți să o faci, pentru că este o gaură serioasă în cunoaștere. Acești oameni, vizionari, ei creează. Nu că rezolvă problema, creează realmente.

De asemenea, matematicianul menționează un aspect foarte important în legătură cu acești profesori „extratereștrii”. „Oamenii tind, în general, să imite. Și noi când facem matematică, citim articole, ne documentăm, am băgat la cap ce ai făcut tu într-un articol și dăm mai departe. În schimb, aceștia vin cu niște lucruri care nu există nicăieri. Parcă comunică cu divinitatea.

Relaționarea cu profesorii „extratereștrii”

Întrebat despre relaționarea acestor profesori cu studenții, Adrian Diaconu a spus că foarte complicat și periculos. „Ai sentimentul să te lași de meserie. Cunosc foarte mulți matematicieni care s-au lăsat matematică, au luat-o spre alte meserii. Spre exemplu, am avut un prieten foarte bun, cu care discutam des despre matematică și care a fost foarte nemulțumit. Tot timpul el a comparat ceea ce face el cu alții. Mai ales ca student, te uiți la realizările tale și vezi matematicieni de genul acesta.”

Un aspect important al discuției a fost faptul că Adrian Diaconu nu a menționat niciun nume chinezesc când a numit diverși astfel de profesori „extratereștri”. „Nu există. Nu cunosc niciunul care se intre în această enumerație. Dar au foarte mulți, foarte buni. Adică numărul lor depășește numărul tuturor matematicienilor foarte buni din aproape orice altă țară.

În plus, Adrian Diaconu a vorbit și despre bătălia dintre Occident și China la nivel de inteligență. „China duce o ofensivă. Problema este următoarea. Mingea este la noi în curte. Nu este în altă parte. Nu este la China. Dacă noi vom schimba anumite lucruri, și anume: lăsăm puțin din aroganță. Acest lucru există în toată partea occidentală. Și punem niște condiții ca tânăra generație să învețe ceva, se pot schimba lucrurile.”

Ediția completă a podcastului „Esențial” din 30 iulie poate fi vizionată aici.