Cum arată vila cumpărată din șpagă de Vanghelie și folosită în campania lui Geoană

Cum arată vila cumpărată din șpagă de Vanghelie și folosită în campania lui Geoană

Sediul din Cotroceni al PSD-ului era, de fapt, o vilă cumpărată cu 1,3 milioane de euro de edilul Sectorului 5, care a fost arestat pentru 30 de zile.

Marian Vanghelie și-a investit o parte din șpaga de 90 de milioane de euro, primită de la afaceristul Marin Dumitru, în campania lui Mircea Geoană din 2009, atunci când acesta a candidat pentru fotoliul de la Cotroceni.

Chiar dacă fostul șef al Senatului a negat faptul că PSDul a avut un alt sediu de campanie decât cel din Kiseleff, anul trecut, pe vila secretă a lui Vanghelie din Cotroceni mai era sigla PSD. Ieri, casa de pe strada Mihai Obedenaru, fost sediu PSD și despre care procurorii susțin că este, de fapt, a primarului din Sectorul 5, era zăvorâtă și părea nelocuită.

DNA: mită în lucrări la vila social-democrată

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) susțin, în materialul probator care a dus la arestarea pentru 30 de zile a primarului din Sectorul 5, că acesta primea șpagă și sub formă de lucrări la sediile PSD.

„Alte modalități adiacente, prin care Marin Dumitru a achitat comisionul solicitat de către Vanghelie Marian- Daniel a fost și efectuarea, ori plata de lucrări de renovare și amenajare a altor spații, între care sediul de campanie al candidatului Partidului Social-Democrat la alegerile prezidențiale din anul 2009, sediul Partidului Social-Democrat Cotroceni, sediul Partidului Social-Democrat București sector 5”, precizează procurorii.

Imediat, Mircea Geoană a ținut să nege că banii din mită ai lui Vanghelie i-au sprijinit campania. „Referitor la informațiile apărute în stenograme în ultimele ore, cred că s-a făcut o confuzie. Sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidențiale din 2009 a fost sediul central al partidului din șos. Kiseleff, nr.1”, a fost răspunsul lui Geoană.

Cu toate acestea, fostul șef al Senatului este contrazis chiar de serviciul de poziționare geografică al motorului de căutare Google. Pe vila de pe strada Mihail Obedenaru, la care fac referire procurorii DNA, se poate observa într-o fotografie din 2014, făcută de Google Maps, sigla PSD sub care scrie „Organizația Sectorului 5”. Ieri, la ora vizitei „Evenimentului zilei” în Cotroceni, sigla PSD nu mai era vizibilă pe clădire.

Vila „a costat” o șpagă de 1,3 milioane de euro

Tot anchetatorii DNA susțin că, de fapt, vila din Obedenaru aparține chiar lui Vanghelie care a cumpărat-o tocmai din banii primiți ca șpagă de la același afacerist Marin Dumitru. Prețul vilei: 1,3 milioane de euro.

Candidatul lui MRU, partener în firma „Marean”

O altă metodă prin care Vanghelie a primit mita a fost cedarea acțiunilor de la firma Eurowest Imob Consulting, controlată de Marin Dumitru, către șoferul lui Marian Vanghelie, Adrian Murgoci. Însă, din datele publicate în Monitorul Oficial reiese că societatea a fost înstrăinată în 2009 de Marin Dumitru către Adrian Murgoci (55%) și către George-Aristide Minculescu (45%). Acesta din urmă a fost candidat, în 2012, pentru Camera Deputaților din partea partidului Forța Civică condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Înainte de depunerea candidaturii, în decembrie 2011, Minculescu (foto) a ieșit din firmă și a cesionat partea sa către Carla Dinu, tot o apropiată a lui Vanghelie.

Complexul Odeon, gaj pentru mită

Marian Vanghelie a dus la extrem mecanismul șpăgii, ajungând până acolo încât să ceară o garanție în avans pentru mita pe care urma să o primească de la Marin Dumitru.

„Pentru garantarea plăţii comisionului de 20% din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru a cedat controlul societăţii comerciale Splai SA -societatea are în proprietate numeroase imobile clădiri și terenuri- unor persoane apropiate lui Marian Vanghelie”, scriu procurorii DNA.

După care, anchetatorii anticorupție precizează imediat că „din datele existente în cauză a reieşit că părţile sociale ale societăţii comerciale Eurowest SRL - care deține majoritatea acțiunilor la Splai SAau fost cedate în favoarea lui Murgoci Adrian”. Acesta din urmă este şoferul și unchiul primarului Sectorului 5.

Perla, restaurantul de pe cheiul Dâmboviței

Printre proprietățile pe care le-a primit Vanghelie odată cu această garanție a fost și complexul Odeon, de pe Splaiul Unirii. De altfel, la adresa restaurantului se află și sediul social al SPLAI SA. Restaurantul este considerat unul dintre cele mai moderne din Capitală. În 2012, acesta a fost restaurat complet.