Prăbuşirea URSS nu a însemnat doar căderea unui sistem politic şi apariţia unor state noi, ci şi migraţia populaţiei din anumite regiuni în altele mai prospere şi mai aproape de civilizaţie.
Foarte multe localităţi din fosta URSS au fost abandonate şi au rămas pustii, devenind un adevărat deliciu pentru pasionaţii de aventură şi fotografie.
O astfel de localitate este Finvan. Se afla pe coasta estică a Rusiei şi a fost creat ca una devărat vârf de lance, cu menirea de a întâmpina potenţialii inamici din est, în cazul unui amplu conflict militar, şi de a le întârzia înaintarea către punctele importante ale Uniunii Sovietice, conform English Russia.
Pentru a crea o diversiune, în apropiere există un golf similar şi cu nume identic, pentru ca inamicii să confunde cele două ţinte şi să atace obiective militare inexistente.
În portul din Finvan era ancorată o întreagă flotă de submarine Diesel şi nucleare, astfel încât cheiul oraşului arăta ca o adevărată parcare publică marină.
Iniţial, Finvan era un orăşel destul de mare, cu băcănii, măcelării, magazine, depozite şi chiar o şcoală, deşi singurul contact al locuitorilor cu lumea exterioară erau soldaţii proveniţi din toate colţurile URSS şi navele comerciale care aduceau mărfuri o dată pe săptămână.
După prăbuşirea URSS, Finvan a ajuns o ruină. Submarinele au fost retrase până la mijlocul anilor '90, navele comerciale ancorau din ce în ce mai rar, iar locuitorii au plecat către regiuni mai prietenoase.
Aflaţi, din GALERIA FOTO de mai sus, cum arată orăşelul Finvan, care este, în prezent, părăsit în totalitate.