Cum arată povara fiscală: o lună la cozi pentru 113 taxe
- Adam Popescu
- 24 noiembrie 2010, 21:31
Mediul de afaceri devine tot mai neprietenos de la un an la altul. România a coborât de pe locul 147 pe locul 151 într-un clasament care cuprinde 183 de ţări, în raportul Paying Taxes 2011.
Peste o lună pe an. Atât trebuie să piardă o firmă obişnuită din România pentru a fi la zi cu depunerea declaraţiilor şi plata taxelor.
Potrivit raportului Paying Taxes 2011, realizat de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, o companie românească are nevoie de 222 ore pe an, adică aproape 28 de zile lucrătoare, pentru a completa declaraţiile fiscale, pentru a le depune la diferite instituţii şi pentru a plăti impozitele. Iar jumătate din acest timp se pierde cu pregătirea declaraţiilor şi plata contribuţiilor sociale. În raportul de anul trecut, România figura cu 202 ore.
Din acest punct de vedere, România nu stă deloc rău, fiind situată la media UE. Vecinii noştri bulgari pierd aproape de trei ori mai mult timp pentru a fi cu actele în regulă: 616 ore.
113 impozite de plată
Ţara noastră a primit un punctaj destul de bun şi la nivelul de impozitare. Nivelul real de taxare, calculat de specialiştii PwC pentru firmele autohtone este de aproape 45% din profit. Pentru comparaţie, în Germania taxele şi impozitele muşcă peste 48% din profit, iar în Ungaria 53%.
Ceea ce ne trage în jos este numărul de taxe. O companie din România trebuie să plătească nu mai puţin de 113 taxe, în timp ce una din Bulgaria trebuie să achite 17, iar una din Germania 16.
Astfel, dacă tragem linie, ţara noastră a coborât în clasamentul general al celor 183 de state de pe locul 147, anul trecut, până pe locul 151, în raportul publicat ieri. Astfel, povara fiscală pe care o duc în spate firmele din România este din ce în ce mai mare, în timp ce aceasta scade în tot mai multe ţări, arată raportul Paying Taxes.
"Această poziţionare este puternic influenţată de numărul mare de plăţi de taxe şi de impozite existente în România: nu mai puţin de 113 plăţi pe parcursul unui an, din care 84 se referă la plăţile aferente contribuţiilor sociale. Nu există un sistem electronic de plăţi funcţional. Poziţia ţării din a doua jumătate a clasamentului ţării nu se datorează numai sistemului fiscal din România, ci şi reformelor fiscale implementate de alte ţări", a declarat Peter de Ruiter, şeful Departamentului de Consultanţă Fiscală al PwC România.
Potrivit lui Peter de Ruiter, Fiscul românesc reuşeşte să colecteze în prezent doar 79% din taxele şi impozitele pe care le-ar putea colecta. Pentru a aduna mai mulţi bani la buget, trebuie extins sistemul depunerii on-line a declaraţiilor şi a plăţii electronice a obligaţiilor fiscale, trebuie redus numărul de declaraţii care trebuie completate şi depuse, iar contribuţiile sociale ar trebui gestionate de o singură instituţie, precizează de Ruiter.
CONCURENŢĂ FISCALĂ
Impozitele mai mici atrag investitorii români la sud de Dunăre
Paul Barbu
Vecinii de la sud de Dunăre ademenesc tot mai mulţi oameni de afaceri din România să-şi mute businessurile la ei în ţară. Miza constă în taxe mult mai mici decât cele pe care autorităţile române le practică.
De exemplu, dacă în România un SRL având ca obiect de activitate "producţia de mobilă", cu un fond de salarii de 45.000 lei pentru un număr mediu de 25 de salariaţi plăteşte taxe şi impozite de 27.900 de lei, în Bulgaria suma plătită va fi de 15.300 de lei.
"Bulgaria are printre cele mai mici taxe din Europa, fapt care se vede şi prin numărul tot mai mare de companii din România care se relochează peste graniţa de la sud", afirmă Cristian Petre, avocat al casei de avocatură Dănilă, Petre şi Asociaţii (DPA).
În Bulgaria, TVA-ul - plătit numai în anumite condiţii
În Bulgaria, înregistrarea ca plătitor de TVA este obligatorie numai atunci când cifra de afaceri depăşeşte 50.000 leva (aproximativ 25.000 euro) în ultimele 12 luni. După înregistrarea ca plătitor de TVA, se poate reveni la încadrarea de neplătitor numai dacă cifra de afaceri este mai mică de 50.000 leva în ultimele 18 luni. Potrivit lui Cristian Petre, avocat DPA, oamenii din Bulgaria sunt mult mai serioşi şi au o dorinţă mai mare de a munci decât ai noştri. Pe lângă taxele mult mai joase decât ale noastre, bulgarii au şi eu un minus (pe care şi noi îl avem) - drumurile sunt proaste.
Dacă înainte de criză, în Bulgaria aveai nevoie de un capital de 2.500 de euro pentru a-ţi întemeia o firmă, acum guvernul a hotărât că este nevoie de un capital social minim de două leva (aproximativ 5 lei), sumă mai mult simbolică.
La noi, suma minimă de care ai nevoie pentru a înfiinţa o firmă este de 200 de lei.
COMPARAŢIE
Taxele care conving românii să-şi mute businessul la vecini