Cum arată pacea în varianta rusească. Cristian Hrițuc, analist: Moscova vrea să-și refacă sfera de influență. Video

Cum arată pacea în varianta rusească. Cristian Hrițuc, analist: Moscova vrea să-și refacă sfera de influență. VideoCristian Hrițuc, analist, la podcastul „Esențial” din 3 decembrie (sursă foto - arhivă)

Din toate direcțiile, din social media, de la televizor, din presa scrisă, din multe părți ale societății răsună ideea de pace. Lumea vrea pace, asta este clar, iar în România se simte foarte apăsat acest sentiment când, de aproape trei ani de zile, se stă cu un război la graniță. Cristian Hrițuc este un consultant politic cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova, a petrecut o perioadă bună peste Prut și a observat bine cum și rușii vor pace, însă o pace a lor.

„Multă lume nu știe că pacea este tot un narativ. Și cei de la Moscova cred că trebuie să fie pace, însă au o viziune diferită”, spune analistul. Acesta a fost prezent marți, 3 decembrie, în cadrul podcastului „Esențial”, moderat de redactorul-șef al Revistei Capital Sorin Andreiana, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Cristian Hrițuc explică, astfel, cum văd acum rușii noțiunea de pace și cum o împărtășesc prin diverse tactici.

O pace cu influențe rusești

„Rusia propagă ideea lor de pace prin faptul că ea sunt o mare putere și că restul trebuie să se predea în fața ei, ca restul să ste în banca lor, căci Rusia, în contextul din prezent, merită să aibă Ucraina în subordine”, subliniază în declarațiile sale analistul. După aceea, Cristian Hrițuc amintește de o declarație de-ale liderului rus Vladimir Putin din urmă cu 10 ani în care a menționat atunci că Rusia dorește să-și reobțină zona de influență de pe timpul U.R.S.S.-ului.

„Asta nu înseamnă că Rusia vrea să bage România și Polonia în fostul statut de U.R.S.S., nu e vorba despre asta. Zona de influență se poate traduce și printr-o Rusie care devine principalul jucător economic din regiune, din aceste state”, adaugă analistul în cadrul podcastului „Esențial”

Din viziunea societății

Cristian Hrițuc explică apoi cum, deja, aceste influențe și-au făcut simțită prezența deja la nivelul societății românești și menționează în acest sens conceptul cum că ascensiunea valului progresist de tip LGBT vine și distruge identitatea. „Aceste narative au pornit tot din Rusia”, subliniază analistul. Acesta declară apoi că și fracțiuni din cadrul Bisericii Ortodoxe Române au jucat un rol important în popularizarea acestor mesaje. „Știm foarte bine că în Biserica Românească sunt anumie fracțiuni care tot timpul au jucat cu Biserica Rusă. Nu este un fenomen nou”.

Însă, conform celor spuse de către Cristian Hrițuc, trebuie făcută o delimitare clară între aceste fracțiuni din ceea ce înseamnă Biserica Ortodoxă Română și acei preoți care au declarat în mod public că-l susțin la alegerile prezidențiale Călin Georgescu. „Unii dintre preoții aceștia nu stau pe TikTok, nu stau pe internet, nu știu ce mesaje transmite Călin Georgescu în spațiul public. Stă de vorbă câteva minute cu el, acesta îi spune că crede în Dumnezeu, că e credincios și poate avea pe mai departe încredere în el, chiar dacă nu a observat tabloul în întregime”, spune analistul.

Ne puteți urmări și pe Google News