20 de milioane de sinapse, prin care sunt conectați și comunică aproximativ 25.000 de neuroni. Așa arată creierul unei ființe pe care abia o vedem cu ochiul liber.
Cercetătorii de la Google și Janelia Reearch Campus din Virginia, SUA, au realizat cea mai detaliată hartă 3D a creierului musculiței de oțet. Dincolo de imaginile fabuloase, faptul că s-a reușit ”cartografierea” creierului, ar putea fi un prim pas pentru dezlegarea unor mistere interesante, scrie The Verge. Evident, miza specialiștilor e cartografierea creierului uman. Dar până la realizarea acestyui lucru, mai sunt ani de cercetare.
Musculițele de oțet au un creier cât un bob de mac. În ciuda dimensiunii reduse, insectele prezintă comportamente sociale extrem, de complexe, de exemplu în perioada reproducerii. "Reconstrucția este o minune a tehnicii, fără îndoială", a spus Mark Humphries, neurocercetător la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, pentru sursa citată.
Harta realizată de Google și echipa FlyEM de la Janelia Reearch Campus este rezultatul muncii umane combinate cu cele mai moderne metode tehnice. A fost vorba de o manevră complexă. Mai întâi, creierul musculiței a fost feliat musculițelor în bucăți de 20 de microni. Ca termen de comparație, 20 de microni înseamnă o treime din grosimea firului de păr uman.
Apoi, feliile de creier au fost ”bombardate” cu electroni, cu ajutorul unui microscop electronic, iar datele obținute au fost procesate prin intermediul unui algoritm capabil să identifice traiectoria fiecărei celule. Pentru finalizarea hărții, specialiștii au lucrat doi ani, surprinzând activitatea a 25.000 de neuroni, din cei aproximativ 100.000 câși există în total.
Google și echipa FlyEM au făcut publice datele colectate și dau posibilitatea oricui să le descarce online, anunțând că vor face publice mai multe informații săptămânile următoare.