Cum arată cel mai radiat loc de pe Terra. Cercetătorii au mapat Cernibîl - video

Cum arată cel mai radiat loc de pe Terra. Cercetătorii au mapat Cernibîl - video

În timp ce japonezii încearcă să repopuleze Fukushima, la Cernobâl se cercetează încă nivelul radiațiilor. Cercetătorii au revenit în zonă cu drone speciale echipate pentru a măsura radiațiile și au reușit să scaneze pădurea din apropierea reactorului nuclear ucrainean. Acesta a explodat în anul 1986 și a produs cel mai grav accident nuclear din toate timpurile.

Pădurea din apropierea reactorului  de la Cernobîl este cel mai radioactiv loc de pe planetă. Aceasta e concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Bristol care au scanat recent zona, la 33 de ani de la incident, scrie fanatik.ro. În urma exploziei au murit mii de oameni, unii chiar în anul 1986, alții în anii următori, după ec s-au îmbolnăvit de cancer. Oamenii de știință au relatat, la finalul investigației, că nivelul radiațiilor este în continuare așa de ridicat încât aparatele de măsură au fost date peste cap.

Echipa a mapat 15 kilometri pătrați în zona de excludere a orașului Cernobîl, notează Science Alert.

Cercetătorii au folosit sistemul laser pulsator (LIDAR) pentru a măsura contururile peisajului, în timp ce înregistrează nivelurile de radiație cu un spectrometru cu raze gama ușoare, și un aparat UAV cu aripi rotative. Lângă ruinele fostului reactor a fost analizată așa-numita ”pădure roșie” – o pădure întinsă pe 10 km pătrați, densă, în care toți copacii sunt morți. Specialiștii spun că pădurea a atras cea mai mare parte din norul radioactiv și până în prezent conține unele dintre cele mai intense zone de radioactivitate de pe Terra, mai arată sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News