Șemineele au reguli specifice de instalare. Deciziile legate de amplasare, integrarea în clădire, circulația aerului, coșul de fum depind în întregime de noi. În plus, este necesar să ne gândim la aspectul general. Indiferent la ce model ne oprim, dacă este un șemineu pe lemne funcțional și nu unul de décor, este bine să aflăm din timp toate informațiile, astfel încât să avem cunoștințe de bază necesare pentru a putea discuta cu furnizorul un plan adecvat condițiilor locuinței și nevoilor.
Amplasarea șemineului
Specialiștii recomandă să amplasați șemineul într-o încăpere cu dimensiuni de 12 m² sau mai mult. Este nepotrivit să puneți șemineul acolo unde există încălzire cu aer cald cu circulație forțată a aerului sau într-o încăpere cu hotă, deoarece se va crea o presiune negativă. O idee bună este ca inițial să consultați un expert pentru a avea cele mai bune informații înainte de a lua deciziile finale.
Soluții pentru coșuri de fum
Un șemineu pe lemne trebuie să aibă un coș de fum separat cu o lungime utilă minimă de 6-7 metri și un diametru minim de 0,2 m. O secțiune transversală pătrată necesită dimensiuni de 0,2 x 0,2 m. Secțiunea de la marginea coșul de fum până la vârful coșului este lungimea minimă efectivă. Pentru casele mai vechi, este recomandabil să vă gândiți la construirea unui coș de fum nou sau la reconstrucția acestuia. Tirajul coșului de fum trebuie să fie de cel puțin 12 Pa, iar racordarea duzei de evacuare a inserției șemineului cu coșul de fum trebuie asigurată printr-un coș cu diametrul de 0,2 m
Alimentarea cu aer de ardere
Climatul perfect este asigurat de aerisirea camerei cu semineu. O încăpere suficient de mare cu ferestre și uși neetanșate perfect, ne garantează furnizarea de aer pentru ardere. Mai întâi, aerul rece este furnizat structurii inferioare a peretelui șemineului, iar apoi aerul încălzit este răspândit în partea superioară a peretelui printr-o grilă. Uneori, aerul incalzit poate fi distribuit si în alte încăperi cu ajutorul unei conducte flexibile de aluminiu. Lungimea totală a distribuțiilor de aer cald nu trebuie să fie mai mare de 12 m, iar lungimea ramurilor parțiale mai mare de 4 m. Este necesar să se asigure cea mai directă linie de aer cald.
Cum încorporezi un șemineu într-o clădire
Pardoseala din încăpere trebuie să fie din material neinflamabil, care trebuie să depășească planul vetrei șemineului cu cel puțin 0,8 m pe direcția perpendiculară pe partea de deschidere a încălzitorului și cu 0,4 m în celelalte. directii. Este necesar să te asiguri că podeaua poate suporta greutatea totală a aparatului și, dacă acest lucru nu este posibil, este necesar să asiguri distribuția adecvată a greutății cu, de exemplu, o placă de beton. De asemenea, un șemineu trebuie izolat termic, cu izolatie de minim 6 cm grosime, pentru pereți neinflamabili și cu izolație de cel puțin 10 cm, dacă pereții sunt mai subțiri de 11,5 cm. În plus, este necesară izolarea șemineului, astfel încât temperatura de pe suprafața peretelui să nu fie niciodată mai mare de 85 °C.
Securitatea utilizării unui șemineu pe lemne
Totul din jurul șemineului trebuie să fie complet neinflamabil. Un covor așezat în jurul șemineului este un mare pericol. Mobila din lemn, în special cea din molid sau de pin este, de asemenea, nepotrivită în preajma unui șemineu. Pentru ardere sunt necesare lemne care nu aruncă scântei. Rășinoasele pot fi folosite doar pentru aprindere, iar dacă le folosim pentru încălzire, este necesar să le amestecăm cu lemne cu un conținut mai mic de rășină sau să avem un șemineu cu ușă. Distanta față de perdele, draperii și covoare, precum și față de canapele, fotolii sau celelalte piese de mobilier, este esențială. Această distanță ar trebui să fie de cel puțin 80 cm, dar este de preferat să fie mult mai mare. Este bine să respectați regulile de securitate, deoarece sunt esențiale pentru a vă putea bucura în siguranță de căldura focului.