Cum am fost plătit „la negru” de ginerele lui Vasile Blaga

Cum am fost plătit „la negru” de ginerele lui Vasile Blaga

Firma „Axis Security”, deținută de Ionuț Rudeanu, a fost înființată în 2009. De atunci, a preluat contracte la stadioane, târguri și, prin CNADNR, pe autostrăzi. Reporterul de la „Evenimentul zilei” a fost unul dintre cei aproape 900 de oameni de ordine racolați, fără forme legale, pentru a asigura paza de la meciul Dinamo-Barcelona

În urmă cu trei ani, atunci când Barcelona, cea mai galonată echipă de fotbal a lumii, venea la București să o înfrunte pe Dinamo, am primit o ofertă tentantă de a vedea partida „gratis”. Un amic mi-a propus să intrăm în firma de „bodyguarzi” care asigura securitatea la Arena Națională, „Axis Security”. Aceasta este deținută de Ionuț Rudeanu, ginerele co-președintelui PNL, arestat vinerea trecută pentru 30 de zile, fiind acuzat de o evaziune fiscală în valoare de 600.000 de euro. Amicul meu mi-a zis: „Vezi meciul și câștigi și bani”. Gazetar fiind, am zis că nu am ce să pierd. Și, în acest fel, pot vedea cu ochii mei cum funcționează acest sistem de racolare a oamenilor pentru evenimentele sportive. Totul s-a aranjat „prin telefon”. M-am prezentat la Arena Națională cu câteva ore înainte de partida de fotbal, care a avut loc pe data de 11 august 2012.

FOTO: Ionuț Rudeanu a fost reținut joi de procurorii DNA, iar vineri a primit mandat de arestare pentru 30 de zile

Racolarea

Oficial, firma anunța pe site: „Axis Security se pregătește pentru o acțiune de proporții și participă cu un efectiv de pază și ordine alcătuit din 890 de stewards, care asigură ordinea și buna vizionare a celor peste 50.000 de suporteri așteptați pe stadionul Național Arena”. Șeful de obiectiv era veriga de lucru. Avea în subordine mai mulți șefi de dispozitive care racolau oameni în funcție de importanța partidei, mărimea stadionului - pentru că „Axis Security” asigură ordinea și pe „Dinamo”, de exemplu. Din vorbă în vorbă am aflat că printre cei racolați „la negru” se numărau șomeri, muncitori, dar și militari. „Eu sunt militar, dar nu mă ajung cu banii”, mărturisea un steward. Suma oferită era de 100 de lei, „Se plătea și mai bine, înainte. Dar șefii de obiectiv își trag și ei banii din sumă”, ne-a spus militarul. Pe baza unei copii de buletin și a numărului de telefon, intrasem în „baza de date”. Șeful te suna când avea nevoie.

Plata

La Arena Națională am auzit că, în funcție de importanța meciului și de organizatorul care plătește, suma alocată steward-ului era mai mare sau mai mică. De pildă, dacă la Barcelona-Dinamo era 100 de lei, la un derby, pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, era 80 de lei. Banii nu se dădeau pe loc, ci abia la câteva zile sau o săptămână, după terminarea partidei, în funcție de cum erau livrați de cluburi, sponsor etc. Era un întreg lanț care mergea „fără număr”. Adică fără o chitanță, bon sau, măcar, o semnătură pe un stat de plată. Singura semnătură pe care am dat-o a fost pe un tabel, după ce am luat în primire „uniforma” de steward. Timp de circa zece ore beneficiasem doar de apă, căci mâncarea trebuia să ți-o asiguri singur. Pe Arena Națională am fost adunați și ni s-a făcut instructajul de către un reprezentant al Jandarmeriei. Apoi, am fost postați, în funcție de experiență: unii, mai vechi „în branșă”, au preferat primele rânduri, unde puteau fi mai aproape de gazon pentru a-l vedea pe Messi. Alții, au fost postați la intrări sau pe aleile dintre tribune. Înainte de meci, l-am văzut și pe Dorin Mateuț care se plângea că marile legende ale fotbalului dinamovist au fost trimise în tribune, în timp ce alții, afaceriști și politicieni, au luat loc la tribuna oficială. Erau acolo Augustin, Dumitrache... fotbaliști de legendă.

Bunurile suporterilor erau furate

Am observat și că o bună parte dintre lucrurile confiscate înainte de meci nici măcar nu mai erau păstrate. „E un pix. O amintire...”, se tânguia un suporter la intrarea în stadion. Percheziționat fiind, n-a avut ce face și l-a lăsat la intrare, fiind considerat obiect contondent, ca și monezile, sticlele din plastic etc. N-a trecut mult după începerea partidei și l-am văzut pe un steward de la „Axis” că luase pixul aruncat în cutia din care, în mod normal, proprietarul îl putea recupera la ieșire. „Ce faci, de ce ai luat pixul?”, l-am întrebat. „Că așa a vrut mușchiul meu. Crezi că sunt fraier să îl las?”, a răspuns acesta. După „modelul” lui, o bună parte dintre angajații ad-hoc ai firmei de pază au „confiscat” bunurile cele mai de preț. Nici jandarmii, aflați afară, nu se sfiau să colecționeze bunuri. „Camionul jandarmilor era plin de umbrele, după meci”, mi-a mărturisit o „stuartă” de ocazie, angajată, și ea, la negru pentru a percheziționa femeile. Am fost chemat și la un meci pe stadionul „Dinamo”. Oamenii de pază nu s-au sfiit, nici acolo, să mănânce până și semințele confiscate de la suporteri. Și acolo, jandarmii au filmat totul, inclusiv pe mine...

După ce „Evenimentul zilei” a dezvăluit, în 2013, despre contractele încheiate de Ionuț Rudeanu cu statul, Vasile Blaga a declarat că i-a spus acestuia că nu mai are ce căuta în casa lui

„S-au sustras de la plata taxelor și impozitelor”

Ginerele lui Vasile Blaga, Ionuţ Rudeanu, a fost reţinut joi seara pentru 24 de ore, după ce a fost audiat mai multe ore la Curtea de Apel București.

În ziua respectivă, polițiștii au făcut cinci percheziții în București și în județul Hunedoara, la domiciliile unor persoane de la firma de pază și securitate a lui Ionuț Rudeanu. Persoanele sunt suspectate de evaziune fiscală, din investigație reieșind faptul că „s-au sustras de la plata taxelor și impozitelor, ar fi creat un circuit infracțional și firme fantomă”. Prejudiciul ar fi de 600.000 de euro, potrivit anchetatorilor. Vineri, judecătorii de la Tribunalul București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Andrei Ionuț Rudeanu. Decizia nu este definitivă.

În dosar ar apărea şi numele lui Vasile Blaga, care ar fi intervenit pe lângă şeful firmei de protecţie şi pază Nei Guard, Mihai Neicu, să-l ajute pe ginerele său să obţină contracte de pază cu instituţii de stat şi private, potrivit mediafax.ro, care citează surse judiciare. În replică, Vasile Blaga a negat implicarea sa: „Eu, dacă aș fi vrut să intervin, dar n-am intervenit, puteam să o fac și singur, puteam să o fac și prin altcineva, nu printr-o firmă privată. Ce treabă are o firmă privată să meargă să roage să se facă alte contracte pentru o altă firmă privată? Eu sper ca acele contracte să fie făcute legal, dacă nu, vor răspunde”.

Istoria firmei și cariera lui tata-socru

Andrei Ionuț Rudeanu este căsătorit, din anul 2008, cu Agathe Cristina - fiica lui Vasile Blaga, co-președinte PNL, fost ministru al Afacerilor Interne și al Dezvoltării. Axis Corporate Security, firma lui Ionuț Rudeanu, reținut pentru evaziune fiscală, a fost înființată în anul 2009, an în care tata-socru a fost ministru al Dezvoltării Regionale - între 22 decembrie 2008 și 23 decembrie 2009 - și, apoi, ministru de Interne - între 23 decembrie 2009 și 27 septembrie 2010.

FOTO: Ionuț Rudeanu s-a căsătorit cu Agathe Blaga pe 8 iunie 2008. Nunta a avut loc la Palatul Știrbey

Pe site-ul oficial se arată că Axis Corporate Security este o companie care acționează în domeniul securității private, ai cărei specialiști sunt recrutați din agențiile publice, private sau guvernamentale. În 2012, firma a câștigat și contractul de pază a unităților miniere din Valea Jiului, iar presa a relatat că societatea a fost sancționată de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru că nu și-a respectat obligațiile față de angajații care se ocupă cu paza unităților miniere. De asemenea, firma a câștigat contracte cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul Regiei. Ca urmare a criticilor la adresa lui Vasile Blaga, firma Axis Corporate Security a renunțat la contractul cu CNADNR.