Cum alegi un depozit sigur care aduce câştiguri mari

Cum alegi un depozit sigur care aduce câştiguri mari

Instituţiile financiare au ieşit pe piaţă cu oferte atractive de economii pe termen lung, care nu egalează, însă, la capitolul avantaje produsele oferite de băncile de economisire - creditare.

Presiunile pe care le pun acţionarii pe bănci să-şi asigure finanţare de pe piaţa locală, deci prin depozite atrase de la români, i-a determinat pe mulţi creditori să crească dobânzile la economii. BCR, RBS, CEC, Credit Europe Bank au majorat de la începutul anului dobânzile oferite la lei sau valută. Cele mai mari dobânzi pentru economiile la termen în moneda naţională ajung acum la 7,5%, potrivit Conso.ro, ATE Bank, Piraeus Bank, Banca Românească, Banca Feroviară şi Banca Transilvania, conducând clasamentul. Scadenţe pe termen lung Unele bănci încurajează, mai nou, economiile pe termen lung. Aşa se face că BCR a prelungit o ofertă cu dobânzi avantajoase pentru depozitele pe doi ani, în timp ce UniCredit Ţiriac a lansat un depozit cu maturitate de până la şapte ani. Dobânzile anuale sunt de circa 7%. Cu toate acestea, pentru cei dispuşi să economisească pe termen lung (deci care anticipează că nu vor avea nevoie de acei bani curând şi nici nu întrevăd o oportunitate bună pentru investiţie în următorii ani), de departe cea mai bună ofertă rămâne cea a băncilor de locuinţe. Acestea beneficiază de prima de la stat de 25% pe an. Maturităţi de trei luni

Cei care însă nu au alte rezerve de bani sau anticipează că ar putea avea nevoie de suma economisită pentru o investiţie avantajoasă, pot plasa fondurile pe termen scurt, de trei luni - scadenţă pentru care băncile oferă cele mai mari dobânzi. Pe de o parte, o maturitate mai redusă vă oferă posibilitatea de a fructifica la maxim oferta băncilor. Astfel, dacă trendul de creştere a dobânzilor continuă, atunci la scadenţă depozitul reînnoit va primi noua dobândă, care poate fi mai mare. Atât reprezentanţi ai băncii naţionale, cât şi cei ai sistemului bancar privat au declarat, în numeroase rânduri, că băncile locale sunt sigure, ceea ce reiese, de altfel, şi din datele BNR, care indică un grad bun de solvabilitate. Sumele sunt garantate în limita a 100.000 de euro. Cei care vor să fie sută la sută siguri că, orice s-ar întâmpla, beneficiază de avantajele oferite de bănci pentru economii pot opta pentru un depozit reînnoibil la scadenţă sau pe care să-l desfiinţeze la maturitate, pentru a-l reconstitui imediat. Astfel, îşi vor proteja nu doar suma economisită, ci şi dobânda. Alpha Bank, Banca Transilvania şi Garanti Bank sunt unele dintre băncile care practică cele mai mici costuri la depozite. Multe bănci oferă la depozit un card care poate fi folosit inclusiv pentru retragerea banilor din depozit, de la bancomat. Trebuie să ştiţi, însă, că la unele bănci plasticul are ataşate costuri suplimentare destul de mari, respectiv comisioane de administrare şi achiziţie de câteva zeci de lei anual. Citiţi şi:

  • Ţi-ai ţine banii şapte ani la bancă pentru o dobândă dublă?
  • Planurile Volksbank România prinvind creditarea şi depozitele. IN PLUS, cum rămâne cu intenţia de vânzare
  • Bancherii europeni se tem de 2012: Își fac rezerve uriașe de cash

Ne puteți urmări și pe Google News