Cum alegi ouăle la magazin, ca să nu-ți iei țeapă

ouă de găină / Sursa foto: dreamstime.com

Nutriționiștii recomandă să consumăm între 3 și 5 ouă pe săptămână. Acestea sunt bogate în proteine, substanțe necesare bunei funcționări a organismului. Însă, pentru a ne bucura de nutrienții și de vitaminele din acest aliment, trebuie să ținem cont de anumite aspecte.

Ouăle o sursă de proteine necesare funcționării organismului uman

Persoanele supraponderale ar trebui să evite gălbenușul, pentru că el  conține mai multă grăsime, și să mănânce mai multe albușuri.

În același timp, sportivii „au liber“ la consum, fiindcă au nevoie de proteine. Pe lângă aceste aspecte, trebuie să ținem cont și de modul în care alegem ouăle de la supermarket.

Mai jos dăm detalii pe care nu trebuie să le omiteți atunci când cumpărați un cofraj de ouă.

1. Testează greutatea oului

Dacă ouăle sunt prea ușoare, e ceva în neregulă cu ele. Camera de aer din ou, în timp se mărește. Așa că te sfătuim să pui oul într-o sursă puternică de lumină și vei observa că, la capătul mai rotund, camera de aer. Cu cât aceasta este mai mică, cu atât oul este mai proaspăt.

După cumpărare, poți verifica prospețimea unui ou dacă-l scufunzi în apă rece. Un ou proaspăt rămâne pe fundul vasului, în poziție orizontală, iar unul mai vechi se ridică la suprafață.

2. Culoarea cojilor

Cel mai des, ouăle cu coaja maronie sunt mai des întâlnite pe piață față de cele albe. Diferența între ele este dată, de fapt, de rasa găinilor și nu ține de calitatea oului în sine.

Atunci când cumperi ouă din supermarket, trebuie să verifici dacă acestea au coaja întreagă, curată și mată. Ouăle nu trebuie să aibă pete sau pori vizibili și nici coaja prea lucioasă sau unsuroasă.

3. Ouăle pasteurizate

Cel mai mare pericol, în cazul ouălor, este bacteria salmonella.

ouă prăjite / Sursa foto: dreamstime.com

Prin procesul de pasteurizare, toate bacteriile care pot provoca afecțiuni stomacale sunt distruse. Acum, poți găsi și în supermarketuri ouă pasteurizate, folosite, de obicei, pentru rețele raw-vegane, unde sunt gătite parțial sau deloc. Ouăle pasteurizate sunt mai scumpe, însă sunt recomandate copiilor, vârstnicilor, gravidelor sau persoanelor cu imunitate scăzută.

4. Cifrele de pe ambalaje și de pe ouă

În magazine găsim patru categorii de ouă, care se diferențiază prin cifrele înscrise pe ele, pe ștampilă, și care, sunt ignorate de cumpărători, de multe ori.

Cifra „3” arată că ouăle provin de la găini crescute în baterii, cu cifra „2” sunt marcate ouăle produse de înaripate în hale, la sol, iar cu cifra „1”, cele de la păsări crescute în aer liber. Categoria „0” este specială și se folosește doar pentru ouăle ecologice, de la găini crescute în ferme ecologice și hrănite cu furaje speciale, care nu conțin aditivi sau conservanți.

5. Cum sunt păstrate ouăle

Atunci când cumperi ouă din supermarket, trebuie să fii atent la modul în care au fost depozitate. Cartoanele nu trebuie să fi fost expuse razelor solare și nici să fi fost ținute în aer liber, conform curierurulnațional.ro.

Indicat este, ca ouăle pe care le cumperi să fie păstrate la frigider, în condiții igienice.