Cum alegi cea mai bună loţiune de plajă

Cum alegi cea mai bună loţiune de plajă

Alegeţi produsele cu cel mai mare factor de protecţie, atât UVA, cât şi UVB. Cele mai bune creme se găsesc în farmacii.

Cei mai mulţi dintre noi alegem crema de plajă după ureche. Iată ce trebuie să ştiţi ca să vă bucuraţi în siguranţă de soare. Numărul factorului de protecţie (SPF) indicat pe ambalaj e un indicator înşelător, atrage atenţia medicul dermatolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina.

"Înainte existau creme şi cu SPF 100, dar au fost scoase de pe piaţă. Protecţia nu creşte proporţional cu SPF-ul, e de ajuns să fie aproape de 30", subliniază dermatologul.

Potrivit acestuia, este extrem de important să alegem creme de plajă care ne apără atât împotriva razelor ultraviolete de tip A (UVA), cât şi a celor de tip B (UVB).

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele, spre deosebire de cele UVB, nu provoacă arsuri vizibile, dar pătrund adânc în epidermă şi cresc riscul apariţiei cancerului de piele.

"E musai să avem cremă cu protecţie dublă. Dacă ne apără doar de UVB n-o să ne înroşim, vom sta mai mult la plajă, fără să conştientizăm că ne expunem razelor cancerigene", adaugă medicul Popescu.

"Cele mai bune creme se găsesc în farmacii, chiar dacă sunt mai scumpe", spune şi dermatologul Sebastian Pop.

Şi destinaţia de vacanţă dicteză alegerea factorului de protecţie. Soarele arde mai tare în apropierea Ecuadorului, dar şi la altitudini mari.

"Probleme cu ultravioletele sunt şi în sudul Italiei şi în Grecia. Folosiţi creme din belşug", mai spune Cătălin Popescu.

O loţiune de plajă bună oferă protecţie împotriva razelor UVA, periculoase şi în zilele înnorate

Zgârciţi la aplicarea cremelor

Românii nu folosesc o cantitate suficientă de loţiune împotriva arsurilor solare.

"La testele firmelor dermatocosmetice produsele se testează doar aplicate în strat gros", spune dermatologul Cătălin Popescu. Aşa ajunge un preparat cu factor 30 să protejeze la numai un sfert din capacitate.

Normal ar fi ca iubitorii de soare să aplice crema în strat generos, la intervale de 1-3 ore.

"Soarele din zilele noastre e mai puternic decât acum zece, douăzeci de ani. Modificările radiaţiilor au crescut incidenţa riscului de cancer", conchide specialistul. Citiţi şi:

  • Cancerul de la solar nu-i sperie pe tineri
  • Haine anti-radiaţii şi pastă de tomate pentru protecţie solară
  • Cum ne protejăm de explozii solare şi radiaţii ultraviolete
  • Cinci mituri despre protecţie solară şi bronzare
  • "Otrăvire" cu soare: boli provocate de caniculă