Cum alegem corect vinul de pe masa de Crăciun

Cum alegem corect vinul de pe masa de Crăciun

Principala regulă este că băutura depinde de ce mâncare găteşti, mai ales dacă planifici o cină pentru familie sau prieteni. Selectarea celui mai potrivit vin nu este, însă, o sarcină uşoară.

Prima întrebare: roşu sau alb? Dacă pregăteşti mâncăruri din carne de pasăre sau peşte, atunci pe masă ar trebui să se afle un vin alb.

În cazul în care nu-ţi imaginezi Crăciunul fără sarmale şi friptură de porc, trebuie să te decizi asupra unui vin roşu. Dacă te pierzi într-o mulţime de sortimente, cel mai bine ar fi să optezi pentru un vin rose demisec obţinut din Cabernet Sauvignon, Merlot sau chiar Fetească Neagră. Acest sortiment de vin poate fi servit la orice fel de mâncare, cu excepţia desertului. Merlot, Cabernet sau Fetească? Aici răspunsul îl dau condimentele puse în mâncare. Dacă aţi scăpat ceva mai multă boia sau ardei iute în alimente, o alegere bună ar fi, potrivit specialiştilor, un Pinot Noir, în timp ce lângă o friptură afumată, dar nu picantă, poate sta un pahar de Merlot sau Cabernet.

În magazine se găsesc numeroase sortimente pentru toate buzunarele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vinurile preferate de români

Pentru desert, fie că vorbim de plăcintă sau cozonac, cea mai bună alegere o reprezintă o sticlă de Grasă de Cotnari sau o Tămâioasă. În schimb, spumantele sunt singurele care pot fi servite lângă o felie de tort.

România este al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia, şi se numără printre primii 15 la nivel mondial. Anul trecut, suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pe rod era de 183.400 hectare. Cu toate acestea, cultura românilor în materie de vinuri lasă mult de dorit, potrivit specialiştilor din domeniu.

De altfel, conaţionalii noştri consumă anual numai jumătate din cantitatea de vin pe care o beau francezii, circa 25 de litri, incluzând aici şi vinul produs în gospodăriile proprii de la sate. Dacă în timpul anului nu se dau în vânt după vin, de Sărbători este o cu totul altă poveste. De pe mese, licoarea lui Bachus este nelipsită.

Potrivit lui Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar, vânzările din luna decembrie reprezintă circa 20% din cele anuale. Cu precădere, pe mesele românilor în această perioadă se găsesc vinurile demiseci sau demidulci. Criza i-a determinat pe consumatorii de vinuri de pe segmentul mediu să se îndrepte tot mai mult spre vinurile de masă, fără pretenţii, ieftin.

"În mediul rural consumul este din producţie proprie, în timp ce la oraşe tendinţa este de a cumpăra din hipermarketuri sticle cu un preţ mediu de 10-15 lei", a declarat Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice Garant. Cei care vor sortimente de înaltă calitate preferă, de regulă vinurile seci. Potrivit lui Dascălu, în perioada 2009-2011, consumul de vin din România a scăzut cu 15-20% faţă de 2008. "În mediul rural, consumul este din producţie proprie, în timp ce la oraşe tendinţa este de a cumpăra din hipermarketuri sticle cu un preţ mediu de 10-15 lei." ROMULUS DASCĂLU, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice Garant Citiţi şi:

  • Ce beau românii în perioada sărbătorilor de iarnă
  • O sticlă de vin bine aleasă face cât o mie de cadouri
  • "Dacă bei o găleată de vin, îţi mai revii. Dar dacă bei o găleată de cafea, mai scapi?"
  • Cum să alegi un vin autentic