Evenimentul ZileiMondenCum a vrut Toma Caragiu să-l înfieze pe Mircea Diaconu. „Dă-mi-l mie, că eu nu am copil”

Cum a vrut Toma Caragiu să-l înfieze pe Mircea Diaconu. „Dă-mi-l mie, că eu nu am copil”

VIDEO
În cadrul emisiunii „Dosare de presă”, la EvZ TV, Mircea Diaconu a povestit un episod mai puțin cunoscut din viața lui.

Cunoscutul actor Mircea Diaconu a ținut să precizeze, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, că, dincolo de invidii și răutăți, în breasla actorilor există și gesturi de mărinimie, de eleganță și de apreciere și recunoaștere sinceră a talentului adevărat.

„În lumea noastră actoricească, mă rog, unde sunt invidii, ca la doctori, cel puțin ca la doctori, și fără miză, adică miza… aproape nu e… Filmul („Actorul și sălbaticii”, n.e.) se termină și are loc premiera,  la Patria. Toată lumea bună a Bucureștiului. Bubuia. Că o premieră de nivelul ăsta, era considerat eveniment de grad zero.

Și, după film, Toma Caragiu se urcă pe scenă, amfitrion regal… Caragiu, filmul lui, scris pentru el… Și cheamă pe fiecare, prezintă, nu știu ce… Eu cam al patrulea eram din distribuție sau ceva de genul ăsta. Și mă cheamă și pe mine… Mă rog, lumea aplauda, ca la fiecare… Și m-a luat în brațe ca pe copilul lui, și m-a prezentat el… nu știu cum să spun… M-a girat, nu știu cum să vă spun, parcă m-a trecut puntea. Ceva de genul ăsta. Generos. Că nu mă împăunez cu asta”, a declarat Mircea Diaconu în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro.

Moment antologic cu Toma Caragiu şi Mircea Diaconu – “N-am găsit altă rimă” | Cunoaste lumea

Tatăl meu și Toma Caragiu s-au înțeles tare bine unul cu altul

Toma Caragiu l-a întrebat direct pe tatăl lui Mircea Diaconu dacă nu ar vrea să i-l „dea” lui pe fiul său, știut fiind faptul că marele Caragiu nu a avut copii. Mircea Diaconu a povestit reacția de neprețuit a tatălui său la cererea neașteptată a marelui actor.

„Dar și el, și nu numai el, i-ar fi plăcut să fiu copilul lui, el neavând copii. Și chiar i-a zis lui taică-meu, că l-a cunoscut pe taică-meu atunci. După premieră a înnebunit sala. Dar el (Toma Caragiu, n.e.) a fost un regal de generozitate… În fine, și se termină și urmează un mare chef, o nebunie întreagă, la „Mărul de aur”. Și acolo, toată lumea bună și dă-i și dă-i.

Și venise și taică-meu să fie la premieră. Taică-meu, vânător, învățător de țară, cu războiul făcut, pușcărie făcută. Adică, beton. Braconier, de toate cu putință. În fine… Și l-am prezentat și eu pe tata. Peste vreo oră, numai taică-meu vorbea. Și le povestea, cu mistreți, cu nu știu ce… Și ei erau pe jos… și Caragiu. Și-l iubeau pe tata și țineau la el. Caragiu ținea la tata cu adevărat.

Și, la un moment dat, mai târziu, a venit la teatru tata și eram acolo jos și cu Caragiu. Și Caragiu a zis, „Dă-mi-l mie, că eu nu am copil”. Și tata zice, „Domnule, păi stai puțin. Adică n-am înțeles. Deci eu îl cresc, eu îl îngrijesc, eu stau cu el la admitere la prăpădita asta de facultate, tremur tot și acuma să ți-l dau de-a gata?”. S-au înțeles tare bine unul cu altul. În fine, n-are importanță”, a dezvăluit cunoscutul actor.

Toma Caragiu, Gheorghe Dinică și Victor Rebengiuc m-au girat ca actor

Mircea Diaconu a vorbit cu emoție despre actorii seniori care obișnuiau să-i gireze pe actorii mai tineri și talentați, cu atenția și îndrumarea lor.

„Deci Caragiu m-a girat. Așa făceau. Și aveau un fel de morală, dacă vreți, profesională. Adică, dacă aveai încredere într-unul mic, domnule, parcă era datoria lor nescrisă să te gireze, să te introducă.

Și nu numai el. Și Dinică. Și Victor Rebengiuc. Asta a fost enormul meu noroc că m-au girat, m-au acceptat între ei. Și am trăit între ei, domnule. Dacă izbutesc să fiu sănătos mai mulți ani de zile, de aici înainte, trebuie să scriu, pentru că n-a fost nimeni acolo altcineva, decât noi, și nu consemnează. Ori eu pot să fac treaba asta”, a mai spus Diaconu.

 


Accesează: