Acest dosar a fost deschis la sesizarea SRI. Infracțiunea a fost cea de divulgare a informatiilor secrete de stat. La dosar a fost atașată o altă anchetă privitoare infracțiunea de neglijentă în păstrarea informațiilor secrete de stat.

În această anchetă este vizată Adina Florea, procuror-adjunct interimar la Sectia de Investigare a Infracțiunilor din Justitie (SIIJ), conform ziare.com

Procurorii au clasat acuzațiile la adresa Nicoletei Ichim, prim procuror la Parchetul Curtii de Apel (PCA) Constanta după ce aceasta a recunoscut că a copia protocolul la solicitarea șefei sale, Adina Florea.

Acest protocol a fost sustrasă din camera documentelor clasificate de la PCA Constanta. Adina Florea era direct responsabilă cu documentele clasificate 

Adian Florea a negat orice legătura cu publicarea acestui protocol sau cu Darius Valcov.

Judecătoria Constanta a confirmat la sfârșitul anului trecut, pe 12 decembrie, renuntarea la urmarirea penala in cazul Nicoletei Ichim, prim grefier la Parchetul Curtii de Apel Constanta, desemnata cu gestionarea documentelor clasificate. Femeia fusese cercetata in acest caz pentru infracțiunea de neglijenta in păstrarea informațiilor, potrivit portalului instantelor.

Nicoleta Ichim a recunoscut că în luna mari a extras documentul în afara zonei de securitate, la solicitarea Adinei Florea, și a făcut o copie după acest document. 

 

Nicoleta Ichim a mai afimat că a aplicat un post-it pe stampila și pe numărul de înregistrare al protocolului. Cu identificatorii unității de parchet.

Protocolul a fost publicat de Darius Valcov pe 23 august, pe Facebook.

Pe 16 noiembrie, procurorii au decis renunțarea la urmărirea penala in cazul Nicoletei Ichim. Aceasta ordonanța trebuia verificat de un judecător.

Magistratul care a confirmat renunțarea la urmărire penala in cazul Nicoletei Ichim a menționat că fapta  pentru care era cercetata 
Nicoleta Ichim se pedepsește închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

"Judecătorul retine ca fapta prezintă un pericol social redus prin raportarea la împrejurările concrete de săvârșire a faptei si de scopul urmărit, in sensul ca suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane in raport cu care se afla într-o poziție de subordonare, fără a urmări un scop calificat, punând la dispoziția procurorului documentul doar pentru a-l citi si apoi sa-l distrugă", se arata in motivarea Judecătoriei Constanta, potrivit unor surse judiciare.

Magistratul a mai aratat ca grefiera nu are antecedente penale.

"Judecătorul a considerat ca, in mod întemeiat procurorul de caz a dispus renunțarea la urmărirea penala in cauza, intrucat nu exista interes public in continuarea urmăririi penale fata de fapta sesizata", a mai motivat Judecătoria Constanta.

 

Te-ar putea interesa și: