Gică Petrescu a fost unul dintre cei mai faimoși cântăreți de muzică de petrecere de la noi. Născut în 1915, artistul a avut o carieră îndelungată care s-a întins pe parcursul a trei epoci. A debutat în perioada interbelică, a cunoscut succesul în epoca comunistă și a încheiat în 2006, după Revoluție.
Viața în timpul comunismului nu a fost chiar așa plăcută, pentru longevivul artist. La un moment dat, prin anii '60, era cât pe ce să fie arestat și torturat deoarece numele său a apărut într-o anchetă a Securității.
Gică Petrescu a scăpat de arestul Securității
Ordinul pentru arestarea cântărețului a fost dat de ministrul de Interne Alexandru Drăghici, unul dintre cei mai cruzi torționari ai Securității. Cu reținerea și interogarea lui Gică Petrescu a fost însărcinat un alt torționar. Este vorba despre Gheorghe Enoiu cunoscut și ca Măcelarul de la Interne. Doar că, așa cum avea să mărturisească ulterior, acesta nu a dat curs cererii.
Povestea s-a petrecut undeva în 1961, în timp ce România era condusă de Gheorghe Gheorghiu Dej. La ordinul acestuia, Securitatea a arestat un grup de activiști comuniști suspecți că ar fi conceput o scrisoare anonimă critică adresată dictatorului. Între cei reținuți se afla și un anume Constantin Niţă, secretar al Comitetului de Partid Bucureşti.
Constantin Niţă a fost arestat în august 1961, alături de alți 28 membri de partid. Securitatea îl suspecta că a transmis scrisoarea anonimă, iar ancheta, ordonată de Dej, trebuia să scoată la iveală cine a conceput-o. Dictatorul dorea să știe cine anume și-a permis să-i critice membrii anturajului. Iar pentru aceasta a dat ordin să nu fie precupețit nici un efort în anchetă. Ceea ce se traducea prin interogatorii dure și bătăi foarte crunte.
În cele din urmă, unul dintre cei reținuți, un anume Radu Stanciu, a cedat și și-a asumat responsabilitatea redactării documentului.
Cum a apărut numele cântărețului în anchetă
Unul dintre responsabilii pentru ancheta celor 29 de activiști a fost și Gheorghe Enoiu, Măcelarul de la Interne. El a relatat cum a apărut numele lui Gică Popescu în această poveste, deși cântărețul nu avea nici un amestec. Fostul ofițer de Securitate a făcut aceste dezvăluiri mai târziu, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, când încerca să se pună bine cu succesorul său, Nicolae Ceasușescu.
„Arestarea acestor oameni a fost ilegală, dispusă de Gheorghiu Dej. În septembrie 1962, când m-am întors din concediu, mi s-a spus să merg la arestul Uranus, că acolo sunt arestaţi unii activişti de partid incriminaţi că ar fi făcut o anonimă calomniatoare la adresa familiei lui Dej. La arest, anchetatorii mi-au spus că unii arestaţi au fost şi bătuţi şi că este ordin să fie bătuţi în continuare. Unul din ei, (Radu - n. red.) Stanciu, recunoscuse că el este autorul. Am stat de vorbă cu toţi cei arestaţi. Tovarăşul (Constantin - n. red.) Niţă nu ştia ce este cu el”, a povestit torționarul.
Potrivit spuselor sale, la interogatorii, printre reprizele de bătaie și tortură, Niță ar fi mărturisit că tot ce-și reproșa era că încerca să o seducă pe soția lui Gică Petrescu. În rest, după cum dezvăluia Enoiu, omul nu știa ce se întâmplă. Povestea despre intențiile activistului legate de soția cântărețului au ajuns și la urechile ministrului Drăghici. Iar acesta, deși nu exista nici o legătură a dat ordin să fie reținut și Gică Petrescu.
„În afară de faptul că încercase să aibă relaţii intime cu soţia cântăreţului de muzică uşoară Gică Petrescu, omul nu ştia ce-i cu el şi era disperat. Telefoane primeam din oră în oră de la tovarăşul Alexandru Drăghici (n.r. – ministrul de Interne), care mi-a dat ordin să-l batem pe Stanciu, să stăm de vorbă cu artistul Gică Petrescu şi să-l reţinem şi pe el”, a mai dezvăluit Gheorghe Enoiu, conform Evenimentul Istoric.
Securistul nu l-a reținut pe Gică Popescu
În dezvăluirile sale, adresate lui Ceaușescu, Gheorghe Enoiu a susținut că nu a dat curs cererii lui Alexandru Drăghici. Nu doar că nu l-a arestat pe Gică Popescu dar, mai mult, a dispus ca bătăile celorlalți să înceteze. Oricum se știa că sub tortură oamenii sunt dispuși să declare absolut orice li se cere, chiar dacă nu era adevărat.
„Am analizat situaţia cu lucrătorii şi am interzis să mai fie bătut Stanciu. Când a aflat, tov. Drăghici a reproşat că «Enoiu spune ca noi şi face ca el». M-a durut mult şi m-a îngrozit felul cum a fost nedreptăţit acest om, Niţă. Pe noi, superiorii ne puneau să luăm măsuri ilegale”, mai povestea fostul torționar.
Astfel, Gică Petrescu a scăpat ca prin minune de arest și de tortură, într-o cauză cu care nu avea nici o legătură. Cântărețul ar fi fost arestat doar pentru că activistul Constantin Niță a spus că ar fi dorit să întrețină raporturi intime cu soția sa.
Cine a fost Gheorghe Enoiu
Chiar dacă din povestire pare că Gheorghe Enoiu era un tip rațional, faptele dovedesc altceva. El a fost unul dintre cei mai cruzi torționari pe care i-a avut Securitatea. A murit în decembrie 2010, în satul natal Măniceşti, iar numele lui a fost legat de numeroase persecuții din perioada comunistă.
Enoiu a fost acuzat, de unul dintre frații lui Lucrețiu Pătrășcanu, că l-ar fi omorât pe acesta, în arest. De asemenea, securistul care l-a scăpat pe Gică Petrescu a anchetat și jaful Băncii de Stat a RPR din iunie 1959. Tot el a participat la lichidarea partizanilor anticomuniști din munți.
Conform informațiilor ICMER, Gheorghe Enoiu s-a ocupat și de ancheta loturilor Vasile Luca, a „reeducatorilor” de la Piteşti, și a protestatarilor care susțineau revoluția maghiară din 1956.