Cum a reușit Stalin să oculteze alianța cu Hitler?

Cum a reușit Stalin să oculteze alianța cu Hitler?

Cum a reușit Stalin să oculteze alianța cu Hitler? Mustața și zâmbetul șiret de popă satisfăcut al lui Stalin arată că dictatorul reușise să facă uitat „prieteșugul” cu Hitler din primii doi ani ai Războiului

Cum a reușit Stalin să oculteze alianța cu Hitler? Mustața și zâmbetul șiret de popă satisfăcut al lui Stalin arată că dictatorul reușise să facă uitat „prieteșugul” cu Hitler din primii doi ani ai Războiului.

Uniunea Sovietică a suportat greul luptelor și a avut cele mai mari pierderi de militari și de civili din Al Doilea Război Mondial. Aproximativ 7 milioane de soldați ai Armatei Roșii și aproape 20 de milioane de civili au murit. Americanii și britanicii au trimis ajutoare în arme, muniții, alimente, dar resursa umană a fost sovietică indiscutabil.

Istoriografia, propaganda sovietică au impus ocultarea perioadei 1939-1941. Adică Pactul Ribbentrop-Molotov. Cel mult, el a fost o măsură, susțin și azi mulți ruși de a ataca mai devreme URSS, fiindcă s-a văzut că Hitler ura neamurile slave.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stalin:” armata unui stat impune în teritoriul ocupat propriul său sistem”

În Uniunea Sovietică, Al Doilea Război Mondial a lăsat un uriaș deficit de bărbați din generația celor care au luptat în conflict. Până în zilele noastre, Al Doilea Război Mondial, Marele Război pentru Apărarea Patriei, este viu în amintirile cetățenilor din Rusia, Belarus și din alte republici ale fostei URSS, iar ziua de 9 mai, Ziua Victoriei, este cea mai mare sărbătoare națională în Rusia.

După Al Doilea Război Mondial, Armata Roșie a ocupat cea mai mare parte a teritoriului eliberat de sub ocupaţia nazistă. Au fost constituite zone de ocupație sovietice în Germania și Austria iar în Ungaria și Polonia  s-a instalt efectiv o ocupație militară, deși formal, mai târziu, acestea erau țări aliate. Stalin şi-a exprimat poziţia clar faţă de sârbul Moilovan Djilas: „armata unui stat impune în teritoriul ocupat propriul său sistem”.

Guverne pro-sovietice au fost impuse în România, Bulgaria și Cehoslovacia iar în Iugoslavia și Albania au ajuns la putere guverne conduse de comuniști locali. Finlanda și-a păstrat în mod formal independența, dar era izolată din punct de vedere politic și dependentă din punct de vedere economic de Uniunea Sovietică.

Stalin a sperat că americanii vor abandona Europa la fel ca după Primul Război Mondial

Grecia, Italia și Franța au fost sub puternica influență a partidelor comuniste locale, care priveau cu simpatie către Moscova. Stalin a sperat că odată cu retragerea americanilor din Europa, tot continentul o să rămână sub dominația sovietică. Ajutorul american pentru tabăra anti-comunistă în războiul civil din Grecia, acordul procentajului dintre Churchill şi Stalin, planul Marshall au schimbat situația. Germania Răsăriteană a fost proclamată țară separată, în 1949, fiind guvernată de comuniști locali. Mai mult decât atât, Stalin a decis să aibă controlul direct asupra sateliților din Europa Centrală: toate țările urmau să fie conduse de partidele comuniste locale, care trebuiau să încerce să introducă modelele sovietice în zonă, conform aserţiunii lui Stalin.

Americanii erau prea preocupați să ia tot ce puteau din „intelighenția” nazistă și să-l oprească pe Stalin ca să mai ia în seamă alianța acestuia cu Hitler. Stalin era și el cumva timorat de ascendentul american și nu forța nota pentru a se duela cu americanii într-un nou conflict mondial. Avea o ordine de implantat în teritoriile nou cucerite.