Cum a reușit Operațiunea Gunnerside din 1942

Cum a reușit Operațiunea Gunnerside din 1942Sursa foto: Wikipedia

Cum a reușit Operațiunea Gunnerside din 1942. 11 eroi norvegieni aruncă în aer centrala de la Vermork, Norvegia

Cum a reușit Operațiunea Gunnerside din 1942. 11 eroi norvegieni aruncă în aer centrala de la Vermork, Norvegia. Eroii norvegieni, membri ai rezistenței reușiseră ceea ce echipele de elită ale SOE britanic eșuaseră. În schimb, spionajul britanic avusese multe informații solide. Aflaseră că în zona ascunsă de la Vermork, exista o puternică centrală electrică norvegiană.

Operațiunea Gunnerside  - pregătiri

Practic, la drum a pornit un grup de șase schiori experimentați și alpiniști încercați. Pe drum, alți patru trebuiau să li se alăture. Un al 11-lea membru, spion norvegian li s-a alăturat. Grupul fusese instruit în prealabil de către muncitorii din rezistență unde trebuia intrat, unde erau punctele sensibile în care explozibilul trebuia plasat.

Traseul era stabilit de rezistența norvegiană. Se mergea exclusiv cu schiurile iar eroii transportă de la explozibil, la instrumente de cățărare, detonatoare, cabluri, capse explozive. Practic, șansa fusese de partea lor, niciun german nu știa acel traseu pe care merseseră temerarii din rezistență.

Grupul ajunge în preajma centralei, traversând un lac înghețat. Imensa infrastructură în formă de U era păzită în părțile dinspre munte singura zonă nepăzită era cea situată chiar pe versantul stâncos. Doar păsările puteau urca pe acolo și, evident, temerarii. Totuși, nemții nu credeau că există așa ceva sau dacă existau, nu în Norvegia.

Grupul așteaptă noaptea de 27/28 februarie să escaladeze masivul stâncos. Colonelul norvegian Leif Tronstadt îi instruise, le înmânase chiar și pastilele cu cianură fiindcă nimeni nu trebuia să cadă prizonier și le spusese: „dacă reușiți, 100 de ani veți rămâne în imemoria Norvegiei”.

sursă: arhivă EvZ

Operațiunea Gunnerside - reușita

Deîndată ce ajunseseră în uzină (erau costumați în muncitori, noaptea se schimbau turele, deci era puțin probabil să fie reperați, plus că eroii noștri știau și germana și, evident norvegiana), ei au acționat conform hărților memorate.  Ținta lor era sala de producție. Rezistența identificase și punctele nevralgice care detonate ar fi creat haosul în centrala de 60 megawațți care voia să pregătească apa grea pe care nemții voiau s-o folosească la realizarea uraniului îmbogățit care să echipeze focosul unei bombe nucleare.

Totul a mers ca la carte cu precizie de ceas elvețian. Au fost fixate încărcăturile explozive, detonatoarele.  A urmat apoi o altă acțiune, aceea de a părăsi incinta înainte de declanșarea haosului.

Grupul a ieșit conform planului inițial. S-au împărțit în grupuri de 3-4 oameni care s-au îndreptat spre Suedia. De aici, au plecat spre Marea Britanie unde era unitatea care îi antrenase și îi pregătise.

Uriașa explozie de la Vermork a distrus complet instalația de producție și rețeaua electrică. În 1942, la începutul anului, pe Frontul de Est încă se decidea rezistența, Moscova reușise să reziste, Leningradul intra în al doilea an de asediu iar Stalingradul urma să fie atacat în toamna acelui an. Așadar, lovitura de la Vermork a fost decisivă pentru a distruge planurile naziste.

În 1948, cei 11 eroi au primit recunoașterea oficială. Erau eroi în cartea de istorie a lumii, nu doar a Norvegiei.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News