ANCHETA RISE PROJECT. Cum a retrocedat Cristian Poteraș terenuri în valoare de 13 milioane de euro unor rude și parteneri de afaceri ai familiei fostului primar

ANCHETA RISE PROJECT. Cum a retrocedat Cristian Poteraș terenuri în valoare de 13 milioane de euro unor rude și parteneri de afaceri ai familiei fostului primar

Cinci hectare de teren din patrimoniul Bucureștiului au fost date la privați, prin decizii de retrocedare suspecte. S-a întâmplat în 2005 și în 2006, pe raza Sectorului 6, în timpul primului mandat de primar al lui Cristian Poteraș, potrivit unei anchete realizate de Rise Project.

Terenurile au fost restituite pe numele unor oameni simpli – analfabeți sau muribunzi, care i-au dat interlopului procură de reprezentare – și au ajuns, în cele din urmă, la rude și la parteneri de afaceri ai familiei Poteraș. Valoarea terenurilor e de 13 milioane de euro, dacă luăm ca reper prețul cu care unul dintre ele – singurul – a fost vândut pe piața liberă, dincolo de cercul închis al acestei coterii imobiliare, potrivit jurnaliștilor.

SURSA FOTO: RISE PROJECT

Cel mai „interesant” dintre terenurile decupate astfel de pe harta orașului se găsește într-o zonă verde: în inima Parcul Grozăvești, lângă campusul Universității Politehnice.  Se află și astăzi în proprietatea vărului nevestei lui Poteraș. Pe un altul a fost construit un bloc masiv, cu 14 etaje. Aici își desfășoară activitatea firma de construcții controlată astăzi de Aureliana Gîdea – soția oficială a lui Cristian Poteraș, până în 2010, și neoficială, de atunci înainte, potrivit surselor RISE.

Angajat: blocul de 14 etaje- de la prima cărămidă până la ultima- al familiei Poteraș

Un fost angajat al firmei susține că blocul cu 14 etaje este, de fapt – de la prima cărămidă până la ultima – al familei Poteraș, deși în actelele de proprietate apar alte nume. Nu e clar dacă restituirile scoase la lumină astăzi de RISE au fost dispuse prin încălcarea legii, așa cum au fost cele pentru care, în 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Cristian Poteraș la opt ani de închisoare. Dar e clar că, asemenea celorlalte, și acestea au fost speculative: beneficiarii lor finali, care au umflat poturi de milioane de euro de pe urma acestor decizii administrative, nu aveau nicio legătură cu proprietarii de drept ai terenurilor. 

Potrivit jurnaliștilor, niciuna dintre retrocedările prezentate acum de RISE nu a fost investigată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul în care Poteraș a fost trimis la pușcărie pentru restituiri imobiliare frauduloase. Asta deși retrocedările dezvăluite acum de RISE și cele anchetate de DNA au avut loc în aceeași perioadă, iar unul dintre beneficiarii restituirilor prezentate astăzi – vărul Aurelianei Poteraș-Gîdea – a fost și beneficiarul multora dintre cele investigate de DNA – declarate de justiție ilegale. Cristian Poteraș este acum la penitenciarul Rahova.

Soția sa, Aureliana Poteraș-Gîdea, nu a răspuns la întrebările pe care RISE Project i le-a trimis, prin e-mail și prin sms.

Blocul de pe Bulevardul Timișoara – îmbălsămat cu tămâie și întors cu susul în jos de specialiștii în feng shui – este al familiei Poteraș – spune un angajat care a lucrat mai mulți ani la firma de construcții a familiei. „Nu căutați în acte, că nu apar ei. Vă zic eu că așa e. Am lucrat acolo, ce naiba! Toată lumea știe!”.

Ca și cum și-ar fi propus să-l confirme, o lună mai târziu, când mergem să fotografiem paralelipipedul masiv, cu 14 etaje, de la capătul Bulevardului Timișoara, un tânăr apare de nicăieri și întrerupe huruitul monoton al străzii: „Ăla e blocul lui Poteraș!”. Ne aflăm la intersecția Străzii Valea Oltului cu Bulevardul Timișoara și călcăm, oriunde ne-am duce, pe terenuri retrocedate de Poteraș în primii patru ani pe care i-a petrecut la Primăria Sectorului 6, relatează jurnaliștii. 

Cum s-a împărțit terenul

Din cele 3 ha restituite pe numele familiei lui „Relu Cucuvea” (Aurel Ion), mai bine de jumătate, 1,6 ha, au fost puse în posesie în interiorul Parcului Grozăvești, aproape de gura de metrou „Politehnica”. Poziționarea lor e reconstituită, cu aproximație, pe planșa de mai sus. În prezent, terenul e deținut, „fifty-fifty”, de Lucian-Viorel Grecu, vărul Aurelianei Poteraș-Gîdea, și de Valeriu Pandor, un „om de paie”, potrivit procurorilor DNA, care au dat de numele lui și în ancheta care l-a trimis la închisoare pe fostul primar al Sectorului 6. La puțin timp după ce devine stăpân peste această parcelă, Potecaru rupe o jumătate din ea și i-o dă, fără bani, lui Lucian-Viorel Grecu, vărul Aurelianei Poteraș.

La schimb, Grecu îi cedează cele 2 ha restituite pe numele bătrânei de 83 de ani, pe care, imediat, Potecaru le vinde mai departe, cu 5,2 milioane de euro (260 de euro/mp), către o firmă israeliană.

E singura tranzacție din tot acest ghem de vânzări și revânzări care iese din logica afacerilor făcute în cerc închis. Prețul ei e de 4-5 ori mai mare decât al celorlalte. Compania evreiască plănuiește să ridice un cvartal de blocuri pe acest teren. Banii de proiectare vor intra în conturile primarului Poteraș, prin intermediul omniprezentei firme a familiei sale, All Plan Construction.

Vezi întreaga anchetă pe: www.riseproject.ro