Cum a răspuns Gabriela Firea când a fost întrebată de ce nu face dezbatere publică înainte de a transforma Capitala într-un SRL

Cum a răspuns Gabriela Firea când a fost întrebată de ce nu face dezbatere publică înainte de a transforma Capitala într-un SRL

Edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că face dezbatere publică, dacă a anunţat şedinţa Consiliului General în care s-au discutat proiectele privind înfiinţarea a 19 societăţi comerciale înainte cu 5-6 zile. Societăţile ar urma să gestioneze livrarea de căldură în Capitală, dar şi alte servicii publice şi construirea de locuinţe.

Într-un interviu acordat Agepres, edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat cum va înfiinţa SRL-urile care vor gestiona practic toate activităţiile aflate în subordinea Consiliului General al Capitalei. Totodată, edilul a lămurit cum vor fi ele supuse dezbaterii publice şi în cât timp vor fi funcţionale societăţiile care vor fi administrate de Consliu.

În opinia primarului, toate sunt supuse dezbaterii publice pentru că la ultima şedinţă a  Consiliul General s-ar fi dezbătut doar oportunitatea înfiinţării acestor societăţi comerciale pe acţiuni iar după acest moment se vor putea dezbate toate detaliile, şi tehnice, şi administrative, şi de investiţii.

"Deci, este timp suficient, dar fără acordul de principiu al Consiliului General nu puteam nici măcar să rezervăm un nume la Registrul Comerţului pentru aceste societăţi. Va fi o perioadă suficientă de timp pentru dezbatere, deoarece după votul de marţi nu înseamnă că activitatea începe imediat, ci practic există o perioadă destul de lungă de timp, dar fără acest acord de principiu al Consiliului General nu puteam să facem niciun pas pentru înfiinţarea lor, nici măcar rezervarea titlului, denumirii societăţii la Registrul Comerţului. Vom reveni în Consiliul General cu propunerea de persoane pentru adunările generale ale acţionarilor, de asemenea pentru organigramă, pentru Consiliul de administraţie şi, bineînţeles, pentru priorităţile de investiţii", susţine edilul.

Întrebată de ce societatea "Trustul de clădiri metropolitane" a fost aprobată pe repede înainte, Firea a explica că  timpul cel mai potrivit pentru a demara o construcţie este primăvara.

"Vrem să demarăm urgent construirea de locuinţe sociale şi pentru tineri, în toate sectoarele Capitalei. De aceea, Trustul de clădiri metropolitane a fost realizat şi mai rapid decât celelalte la care am lucrat pe parcursul iernii. E adevărat, ştiţi foarte bine, că am avut şi deszăpezirea de făcut, şi alte activităţi curente, şi, din punctul de vedere al pregătirii acestor proiecte, nu eram încă pregătiţi. Cu siguranţă, din punctul meu de vedere, dau toate garanţiile bucureştenilor că aceste entităţi economice vor funcţiona, pentru că ele sunt validate de societăţi similare care au fost înfiinţate în întreaga Europă. Sunt şi în România, pe lângă primăriile din ţara noastră, foarte multe societăţi comerciale pe acţiuni sau altele cu răspundere limitată care au fost înfiinţate şi li s-au delegat servicii publice şi funcţionează extraordinar de bine", a mai explicat Firea.

Primarul general susţine că sub nicio formă înfiinţarea acestor societăţi nu este o interferenţă a Primăriei Generale a Capitalei în activitatea economică privată a Bucureştiului. "Este vorba despre parteneriate care se vor realiza de acum înainte, pe baza înfiinţării acestor societăţi, care vor însemna mai multă transparenţă, mai puţină birocraţie, mai puţin subiectivism - şi când spun această frază sunt destul de elegantă pentru că vă spuneam că toţi bucureştenii au observat cu ochii lor cum ani de zile aceleaşi două-trei firme erau abonate la bugetul Capitalei", a conchis primarul general.

Pentru ce vrea edilul-şef să înfiinţeze societăţi:

  • servicii de coordonare/consultanţă pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului Bucureşti
  • gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului Bucureşti
  • dispecerizarea activităţii de transport local de persoane
  • managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători şi management al flotei transportului public
  • administrarea drumurilor
  • administrarea parcărilor publice
  • administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor şi ştrandurilor de pe raza Municipiului Bucureşti
  • serviciul de administrare a reţelei de agrement a Municipiului Bucureşti
  • administrarea spaţiilor publicitare
  • întreţinerea materialului lemnos situat pe spaţiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului Bucureşti
  • asigurarea protecţiei şi siguranţei obiectivelor de interes public şi privat
  • consolidarea clădirilor cu risc seismic
  • servicii în tehnologia informaţiilor
  • construirea, dezvoltarea şi administrarea de baze sportive şi terenuri de sport
  • punerea în valoare şi exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, precum şi promovarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică
  • producerea, furnizarea energiei electrice şi termice, servicii energetice şi de mentenanţă
  • realizarea activităţilor necesare asigurării serviciului de iluminat public
  • administrarea şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare ale municipalităţii
  • protecţia civilă şi activităţile de voluntariat specifice acesteia.