Cum a rămas Regele Mihai în istorie? Cel mai longeviv șef de stat din istoria României a decedat la 5 decembrie 2017, în Elveția
Cum a rămas Regele Mihai în istorie? Cel mai longeviv șef de stat din istoria României a decedat la 5 decembrie 2017, în Elveția.
Regele Mihai al României a fost rege sub Regență în perioada 20 iulie 1927-8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940-30 decembrie 1947. S-a născut la 25 octombrie 1921 la Peleș, ca fiu al Principelui Carol și al Principesei Elena. Tatăl lui era moștenitorul tronului, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, iar mama lui era fiica regelui Greciei și soră cu viitorul rege al Greciei.
Regele Mihai și Regența
Perioada Regenței coincide cu una de criză politică și economică pentru că din 1929-1930, România a intrat în recesiunea Marii Crize mondiale, 1929-1933. Moartea lui Ionel Brătianu în noiembrie 1927, lăsa politica românească drept o scenă pe care se luptau urmașii lui Brătianu destul de puțin dotați politic și mult mai abilul Iuliu Maniu.
Așa se face că la 8 iunie 1930, cu voia Principelui Regent Nicolae și a Președintelui Consiliului de Miniștri Iuliu Maniu, regele Mihai este detronat. Tatăl lui se despărțise de mama sa, o alungase, renunțase în 1926 la tron, se numea Carol Caraiman și trăia cu Elena Lupescu-Marta Wolf.
Maniu încercase să-l aducă în țară într-un miting în 1928, Mihail Manoilescu comunica în secret cu fostul prinț Carol, dar serviciile fuserseră la post. Totuși, din 1930m Mihai este detronat, devine Mare Voievod de Alba Iulia. Trăiește în anturajul noului rege și vede cum evoluează relația tatălui său cu Duduia, cum i se spunea Elenei Lupescu.
Regele Mihai, scos la înaintare de Ion Antonescu
Generalul Ion Antonescu era un oportunist care a profitat de cursul pro-german al României. S-a aliat cu legionarii, pentru a-i compromite și a se debarasa de ei (deși îl ajutau scăpându-l de concurență) și s-a folosit de tânărul Rege Mihai. Intrarea în război a României din 22 iunie 1941, a fost aflată de rege de la Radio BBC.
La Rebeliunea legionară, regele a fost cumva ținut la Sinaia. Legionarii susțineau că Antonescu voia să-l elimine, iar Antonescu se temea ca legionarii să nu-l sechestreze. În acest timp, regele pilota mașini de luptă și se distra la garajul Palatului Peleș.
Regele Mihai și frontul anti-nazist
De prin 1943, factorii politici din opoziția ilegală (nu erau partide legale, singurul după Mișcarea Legionară fusese Grupul Etnic German) se alătură regelui Mihai care este de jure șef al Armatei iar cu mijlocirea comuniștilor (Aliații lăsaseră sovieticilor toată inițiativa reorganizării în Est, la finalul previzibil al Războiului iar sovieticii nu acceptau tratative unde să nu fie și comuniștii), se creează coaliția care la 23 auguat 1944, îl arestează pe Antonescu și la 24 august se întorc armele. Regele însuși face apel la americanii care din 1943, bombardau România, pentru ca pe 26 august să facă raiduri antigermane. Regele Mihai suportă ascensiunea comuniștilor, încearcă greva regală dar în 1945-1946, acceptă alegerile, reformele comuniste și deschide Parlamentul cu Mesajul Tronului în decembrie 1946, La un an, la finalul anului 1947, e silit să abdice.
Regele Mihai și exilul. Revenirea acasă
Președinte al Comitetului Național Român până în 1974, regele Mihai luptă contra sistemului comunist prin memorii, interviuri, contacte cu liderii din exil, dar soarta României fusese pecetluită. Este urmărit de Securitate, care îi deschide dosare de urmărit,
În 1989, lansează un mesaj la Europa Liberă și până în 1992 încearcă să intre în România, Ajunge de Paștile anului 1992, apoi abia duin 1996, poate reveni și își reia cetățenia română.
Din 1998 și până în 2001, Regele se implică în susținerea euro-atlantică a României, adică în lupta de aderare la UE și NATO. Ovaționat în 2011, în Parlament, la împlinirea a 90 de ani, Regele ține un discurs etalon pentru anii de gândire politică.
Fusese căsătorit din 1948 cu Principesa Ana de Bourbon Parma care i-a stat alături decenii, murind în august 2016. Regele a trăit la Versoix, Săvârșin, Palatul Elisabeta și Aubonne, aici murind la 5 decembrie 2017.