Cum a pus Vicleanul mâna pe Monaco

Cum a pus Vicleanul mâna pe Monaco

Istoria consemnează: "Pe 8 ianuarie 1297, Francesco Grimaldi a întemeiat în Monaco o dinastie care avea să devină cea mai veche din Europa"...

Grimaldi, descendent al unui guelf (guelfii şi ghibelinii au reprezentat grupuri care şi-au disputat puterea în mai toate oraşele şi comunele din Italia medievală) din Genova, ambasador la curtea lui Frederic I Barbarossa şi cea a emirului Marocului, partizan al Papei, debarca pe ţărmul stâncos al actualului Principat.

Se spune că în acea zi de 8 ianuarie, Francesco- supranumit Il Malizia- Răutăciosul, sau Vicleanul a pătruns (nu singur, ci însoţit discret de oamenii lui) în cetatea din Monaco deghizat în călugăr franciscan, reuşind să înşele paznicii şi să "confişte" cetatea, fără pierderi de vieţi omeneşti. Astfel, a devenit primul membru al Casei de Grimaldi care a preluat conducerea acestui ţinut. Ulterior, Francesco a fost urmărit timp de câţiva ani de către forţele genoveze, iar lupta pentru supremaţia asupra "Stâncii" a continuat pentru încă un secol.

Din acea zi, blazonul familiei Grimaldi este împodobit cu doi călugări având în mână câte o sabie. În italiană "monaco" înseamnă călugăr, dar aceasta este doar o coincidenţă, zona fiind deja cunoscută anterior cu acest nume.

Ne puteți urmări și pe Google News

O familie cu probleme

De-a lungul timpului s-a spus că asupra familiei Grimaldi ar fi existat un blestem încă din 1297, de pe vremea lui Francesco. Alte legende vorbesc despre faptul că blestemul a fost aruncat de către o vrăjitoare care fusese violată de un Grimaldi. Faptul că problemele au venit una după alta în această familie au dat apă la moară celor care cred în varianta blestemului.

Principele Rainier de Monaco a avut parte de suferinţă (după cum bine se ştie, Grace Kelly, Principesa de Monaco, a avut un sfârşit tragic), cel de-al doilea soţ al fiicei mai mari a prinţului, Caroline, miliardarul italian Stefano Casiraghi, a murit în urma unui accident, fiica cea mică, Stephanie, a dat dureri de cap Principatului prin extravaganţele sale, iar Prinţul Albert al II-lea de Monaco era cât pe-aci să fie părăsit de mireasă în ziua nunţii.

Cu blestem sau fără, Monaco reprezintă oaza miliardarilor din întreaga lume, dar şi un loc care are rolul său în istoria lumii.