Cum a murit Jim Morrison

Cum a murit Jim Morrison

Potrivit unor noi marturii, cantaretul ar fi murit in urma unei supradoze.

O carte scrisa de fostul manager al unuia dintre cluburile in voga ale Parisului anilor ‘70, Sam Bernett, arunca noi semne de intrebare cu privire la moartea cantaretului Jim Morrison, solistul formatiei The Doors.

In cartea „The End: Jim Morrison”, lansata international in luna iunie, Sam Bernett sustine ca starul ar fi murit intr-o toaleta a clubului sau, in urma unei supradoze de cocaina, si nu din cauza unui atac de cord, asa cum s-a spus pana acum.

Drama la „Rock and Roll Circus”

Ne puteți urmări și pe Google News

La 36 de ani dupa moartea lui Jim Morrison, una dintre figurile marcante ale muzicii anilor ‘60 si ‘70, circumstantele mortii sale devin din ce in ce mai neclare. Varianta oficiala de pana acum, potrivit careia Morrison si-ar fi pierdut viata in urma unui atac de cord survenit in timp ce se afla in cada de baie din propria-i locuinta, pare, conform afirmatiilor lui Bernett, o eroare.

Pe 3 iulie 1971, Morrison ar fi intrat, dupa bunul sau „prostul sau obicei”, in clubul „Rock and Roll Circus”, unde „practic venea in fiecare noapte”, desi starea sanatatii sale era extrem de precara in acel moment. Doi traficanti de droguri i-ar fi vandut cocaina, dupa care Morrison a disparut.

Mai tarziu, un usier ar fi spart usa unei toalete in care l-a gasit pe Morrison intins pe podea si fara cunostinta. „Printre clientii clubului era si un medic, pe care l-am rugat sa-l consulte pe Morrison”, scrie Bernett, fostul manager al clubului, in cartea sa „The End: Jim Morrison”.

„Cand l-am gasit mort in toaleta, avea ceva sange si spuma pe nas. Medicul a spus: este vorba de o supradoza.” Vanzatorii de droguri au sustinut ca artistul ar fi lesinat, iar ei l-au purtat pe brate pana in apartamentul lui. Bernett spune ca acestia l-ar fi intins in cada de baie din apartamentul sau pentru a incerca sa-l revigoreze.

Crize de viata

Morrison se retrasese in Paris, unde locuia cu iubita lui, Pamela Courson, iar Stephen Davis, autorul cartii „Jim Morrison: Life, Death, Legend”, aparuta cu 3 ani in urma, spune ca Morrison s-ar fi aflat pe atunci intr-o criza de viata.

Aceasta a fost provocata nu numai de excesele de droguri si alcool, ci si de faptul ca trupa The Doors devenise tinta criticilor din Statele Unite, iar Morrison a justitiei americane. Incidentul a fost declansat de faptul ca Jim ar fi mimat o masturbare pe scena, in timpul unui concert din Miami, pe 1 decembrie 1969.

Impotriva lui Morrison s-a deschis un proces, iar formatia a fost sanctionata, atat de opinia publica, cat si de industria muzicala. The Doors nu a fost invitata in acel an la celebrul festival Woodstock, iar o serie intreaga de concerte au fost anulate.

Cazul „Jim Morrison” nu se redeschide

Stephen Davis, care crede in varianta oficiala, cunoscuta din anii ‘70 despre circumstantele mortii lui Morrison, nu are de gand sa schimbe nimic in cartea sa. Varianta lui Bernett, in schimb, este luata in serios, chiar daca un purtator de cuvant al justitiei franceze afirma ca „este improbabil ca din cauza acestei carti sa se redeschida cazul lui Morrison sau  sa fie cineva acuzat acum de moartea sa. In cele din urma, crimele de atunci ar fi oricum clasate”.

Bernett a fost intrebat de numerosi reporteri in toti acesti ani (in care managerul de club a devenit un apreciat moderator de radio si un cronicar al istoriei muzicii rock) despre „povestea sa” in legatura cu Morrison, dar Bernett a tacut. Cartea, aparuta acum, a scris-o in cele din urma la insistentele sotiei sale. „Pentru mine sunt amintiri intr-adevar urate”, afirma Bernett.

LEGENDA

Iubita lui a sustinut varianta oficiala

Jim Morrison, in varsta de numai 27 de ani, a murit pe 3 iulie 1971 si a fost inmormantat in Cimitirul parizian Pere Lachaise. O autopsie nu a fost facuta niciodata.

Prietena lui, Courson, a murit si ea la trei ani dupa Morrison, iar pana la moartea sa a sustinut varianta ca moartea lui Morrison ar fi survenit dupa ce s-au intors acasa de la cinematograf, iar cantaretul ar fi facut o baie. Mormantul cantaretului este un loc de pelerinaj pentru fanii Doors, care si astazi aduc „ofrande” la crucea sa: lumanari, scrisori, dar si sticle de whisky sau tigari cu marijuana.